TIMISOARA. Situatie incredibila la Timisoara! Din cauza protocoalelor si a birocratiei de la Primaria Timisoara, alpinistul Horia Colibasanu, cetatean de onoare al orasului, a ajuns sa fie sponsorizat de Primaria Slatina. Colibasanu a primit de la olteni cea mai mare parte din suma necesara pentru a cuceri 2 varfuri de peste 8.000 m in Himalaya.
Niciun alpinist din Romania nu a mai urcat, in aceeasi expeditie, pe doua piscuri de 8500 de metri, asa cum si-a propus Horia Colibasanu, de profesie stomatolog. Probabil ca situatia sa este unica si in ceea ce priveste finantarea expeditiei. Bugetul escaladarilor este de 12.000 de euro de persoana, 4.000 de euro fiind taxa pentru fiecare din varfurile pe care doreste sa le cucereasca.
Sponsorizarea a fost mai grea in acest an, spre deosebire de expeditiile trecute, spune Colibasanu. „A fost cel mai greu an la sponsorizari, s-au mai redus si sumele, multi probabil mi-au dat bani mai putini pentru a nu ma refuza. Apreciez fiecare banut pe care l-am primit si nu voi da inapoi fiindca stiu cat de greu a fost”, a spus alpinistul.
Principalul sponsor este Primaria Slatina, care a acordat foarte rapid 5.000 de euro. „Am nevoie de aprobari foarte rapid si nu stiu unde voi reusi sa plec anul viitor. Protocolul Primariei Timisoara presupune inaintarea unui dosar cu jumatate de an inainte. La Slatina am primit raspuns foarte repede”, a explicat alpinistul, care este si cetatean de onoare al Timisoarei din 2006.
In ceea ce priveste expeditia, primul varf pe care Horia si doi alpinisti spanioli il vor escalada este Makalu, de 8463 m. Este o ascensiune pentru aclimatizare, mai precis o faza intermediara pentru a urca apoi pe varful Lhotse, de 8516 m, al patrulea varf din lume.
Lhotse este situat la granita dintre Nepal si China, in vecinatatea Everestului. Cele doua masive au un traseu comun se urcare. In limba tibetana, numele varfului inseamna „varful de sud”, punct unde are pereti verticali de 4000 m. Zona este una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume!
Pentru Horia, atingerea varfului Lhotse ar fi al cincilea optmiar din palmares si ar reprezenta o noua premiera romaneasca.
„Vom trece printr-un pasaj periculos, la o cascada de gheata care face parte din Everest. Acolo se intampla multe accidente si trebuie sa fii deja aclimatizat pentru a trece foarte repede prin aceasta zona, cateva ore doar. Putem urca la baza de la Lhotse cu elicopterul, in jumatate de ora, sau pe jos, 5 zile. Nu stiu exact cum vom face, sa vedem si cu bugetul. Vom incerca si o noua ruta spre Lhotse, pe care nu a mai urcat nimeni, dar numai daca ne permit conditiile si vom avea o stare fizica buna”, a spus Horia.
Pregatirea sa fizica inainte de expeditia, care va dura 2 luni, a insemnat alergare pe scarile stadionului, reprize de escalada, si kilometri de alergatura pe banda inclinata la maximum. Antrenorul sau a fost Mihai Alexandru, care se ocupa si de conditia fizica a fotbalistilor de la Poli Timisoara.