TIMISOARA. Vin noi scrisori de pe ‘frontul de lupta’ anti COVID al Spitalului de campanie al MApN, deschis pe stadionul CFR din Timisoara.
Unul dintre militarii care inca din luna aprilie isi desfasoara activitatea aici si care a pus umarul, pas cu pas, la ridicarea spitalului modular de campanie a asternut cateva randuri intr-o scrisoare publicata pe pagina de Facebook a Spitalului Militar de Urgenta Dr. Victor Popescu din Timisoara. Povesteste ca a lucrat in mult locuri, insa aici, la Timisoara, a invatat ce inseamna ca lucrurile trebuie sa fie randuite ‘ca la neamt in spait’.
„Am onoarea să vă salut de aici de la SMMIT (Sistemul Medical Modular de Izolare si Tratament) din Timişoara ! În dimineața zilei de 23 aprilie am primit ordin să mă prezint aici şi să îmi desfăşor activitatea pe stadionul CFR unde începeau lucrările la spitalul de campanie, secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Militar Timişoara. Acum îndeplinesc funcția de gestionar şi am grijă ca celor din linia întâi să nu le lipsească nimic, să îşi poată desfăşura activitatea în condiții bune. Întotdeauna, în orice bătălie, există în spatele celor care luptă susținerea logistică, fără de care luptătorilor le-ar lipsi resursele. Trebuie să fiu atent să țin evidența, să nu rămân fără rezerve. Sunt lucruri care se defectează şi trebuiesc înlocuite. Întregul spital e ca mecanismul unui ceas şi toate rotițele trebuie să se învârtă ca să funcționeze. A fost mult de muncă mai ales la început până s-au ridicat corturile şi s-a pus spitalul în funcțiune, am ajutat şi eu şi colegii mei, venind de la țară sunt învățat să muncesc. Au lucrat la ridicarea spitalului mulți militari, nu doar din Timişoara ci şi de la Alba Iulia, Dej, Bistrița. Eu, de pământ nu-s din partea locului, dar am auzit aici în Banat o vorbă pe care mi-am însuşit-o, zice că trebuie să fie ordine „ca la neamț în şpais” (şpais=cămară), ei bine, aşa ordine e şi la noi în depozit. Tot ce se face aici e muncă de echipă şi fiecare îşi ştie rostul, iar misiunea de a îngriji pacienții bolnavi de Covid e ceea ce avem acum de făcut. Căutați să vă feriți de virusul SARS-CoV–2 ! Vă doresc sănătate ! Cu drag, Gabi”, este notat in scrisoarea deschisa.
***
Va reamintim, spitalul a fost instalat aici inca din luna aprilie si a fost dotat cu tot ce era necesar pentru ingrijirea bolnavilor de coronavirus. Astfel, sunt organizate o zona medicala si una de izolare si carantinare. Aici au fost amplasate 56 de paturi pentru tratamentul cazurilor usoare si medii, dintre care 4 paturi ATI, pentru cazurile grave.
Toate corturile sunt racordate la utilitati, au frigidere si televizoare. De asemenea, pentru personalul administrativ exista containere folosite pentru birouri si farmacie.