Lupta impotriva coronavirusului nu poate fi castigata doar in spitale, ci mai ales in afara lor, prin preventie, iar faptul ca s-a reusit intrucatva reducerea ratei de transmitere a coronavirusului este esential si imbucurator, afirma medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
CITESTE SI: Medicul Virgil Musta, de la Timisoara: Toti cei care intra in aceste criterii, in definitia de caz, se pot testa de COVID fara sa plateasca
Virgil Musta atrage insa atentia ca exista o regula a epidemiologiei care spune ca, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea in masa a peste 70% din populatie. „Daca faceti calculul, daca 70% din populatie se imbolnaveste, iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5%, ganditi-va cate decese vom avea. si atunci, noi trebuie sa avem grija sa nu se intample lucrul acesta„, avertizeaza medicul intr-un interviu acordat colegilor de la HotNews.ro.
Virgil Musta marturiseste ca „a ramas masca” in momentele in care a avut pacienti care nu numai ca nu credeau in virus inainte de a se imbolnavi, dar nu au crezut nici dupa ce au trecut prin boala si apoi s-au vindecat: „Am avut si pacienti care s-au imbolnavit, i-am salvat, dar mi-au spus ca ei nu cred ca au fost bolnavi de coronavirus. M-au lasat masca, cumva. inteleg ca sunt unii care pana sa se imbolnaveasca spun ca nu exista virusul. Dar dupa ce au trecut prin boala, sa spuna ca ei nu cred ca au avut COVID, ca cine stie ce alta boala…”
„Eu am speranta ca lumea a inceput sa inteleaga. Am vazut si o statistica ca 75% din oameni inteleg ca este pandemie si ca e nevoie sa respectam niste reguli. Asta imi da speranta ca la un moment dat, cand lumea va vedea in ce situatie suntem, se vor mentine regulile, astfel incat sa nu ne mai imbolnavim„, adauga medicul timisorean.
Virgil Musta considera ca lupta impotriva virusului nu poate fi castigata doar in spitale, ci mai ales in afara lor: „Este putin probabil ca lupta sa fie castigata in spitale. in primul rand ea va fi castigata in afara spitalelor. La inceputul pandemiei am vazut cum sistemele de sanatate din alte tari au fost coplesite, au murit oameni, iar un numar foarte mare de oameni ramaneau in afara spitalelor, pentru ca nu mai aveau unde sa se interneze, din cauza ca unii dintre ei nu au avut grija sa nu se imbolnaveasca.”
Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara este plin deja de cateva saptamani, inclusiv Terapia Intensiva.
„La Timisoara, acum o luna, era destul de bine. Aveam doar 5 pacienti bolnavi de COVID, am redeschis in acel moment spitalul (pentru pacienti cu alte afectiuni – n.red) si am lasat doar o mica parte din sectie pentru COVID, iar in rest am deschis pentru non-COVID. intr-o saptamana sau doua saptamani de la acel moment, au venit atat de multi pacienti, incat spitalul s-a umplut. Au intrat intre timp in functiune Spitalul CFR, Spitalul Militar, care intre timp este spital de campanie, Spitalul de Dermatologie, deci mai multe spitale-suport. Iar anumite focare au fost izolate in acea zona, spre exemplu focarul din Faget a fost izolat la spitalul din Faget, doar formele grave, au fost trimise la noi.”
Mai multe pe Hotnews.ro