TIMISOARA. E oficial! Timisoara a castigat marea competitie pentru Capitala Europeana a Culturii in 2021. Aceasta a fost decizia juriului international delegat de Uniunea Europeana, care a venit la Bucuresti sa stabileasca ce oras din Romania va fi investit cu ravnitul titlu pentru care s-au mai batut Baia Mare, Bucuresti si Cluj-Napoca, toate ramase in batalia finala.
Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte la sediul Bibliotecii Nationale, la care au fost prezenti si Steve Green, presedintele juriului de experti si reprezentantii Comisiei Europene.
Astazi fiecare dintre orasele finaliste si-au sustinut in fata juriului dosarele de candidatura pentru prestigiosul titlu. Al Timisoarei a fost declarat invingator.
„Sunt extrem de emotionat si fericit, la fel ca toti concitadinii mei. Vreau sa multumesc comunitatii timisorene pentru efortul depus, pentru priceperea in a elabora acest proiect si a-l sustine, pentru ca este o victorie de echipa, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei. Multumesc in mod special doamnei Simona Neumann, pentru ca a muncit enorm si competent. Ei s-au dovedit cei mai buni cetateni ai timisoarei in aceasta perioada, cu daruirea cu care s-au implicat in acest proiect. Multumesc celor din aparatul administratiei locale, consilierilor locali, liderilor comunitatilor etnice din acest oras. Vrea sa multumesc liderilor tuturor bisericilor din Timisoara, au fost alaturi de noi, universitatilor. Noi suntem constienti ca greul de acum incepe. Pe parcursul urmatorilor 5 ani vom face tot ce putem pentru a exercita cu onoare aceasta calitate de Capitala Europeana a Culturii. Noi am prevazut un buget de 48,5 mil euro, din care 20 de la bugetul local, 5 de la cj, 1,5 de la comisia europeana si contam pe diferenta de la bugetul central al Romaniei. Multumesc tuturor„, a declarat primarul Nicolae Robu, imediat dupa ce Timisoara a fost anuntata drept capitala culturala a Europei.
Va reamintim, titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) este atribuit unui oras din Uniunea Europeana, din tari candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Pana in 2019, 60 de orase vor fi detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Programul este considerat a fi initiativa culturala emblematica a Uniunii Europene.
Incepand din 1985, Uniunea Europeana desemneaza unul sau doua orase, din tari candidate sau pre-candidate, drept Capitala Europeana a Culturii. Se asteapta ca orasele alese sa prezinte, timp de un an, un program cultural inovator si sustinut care sa accentueze bogatia, diversitatea si similaritatile culturii europene in fata unui public international.
In 2021 atat Romania, cat si Grecia, vor gazdui cate o Capitala Europeana a Culturii, precum si un oras ce va fi desemnat din Serbia sau Muntenegru.