Autoritatile sunt in alerta si fac scenarii in asteptarea apogeului noului val COVID in Romania. In toata lumea numarul infectarilor a explodat. Statele Unite ale Americii se confrunta cu peste 200.000 de noi cazuri pe zi, Spania, Italia sau Marea Britanie au cate 100.000 de noi infectari zilnic. Insa numarul mortilor este mic in toate tarile cu grad de vaccinare mare.
Varful valului Omicron ar putea fi atins in Romania inainte de finalul lunii ianuarie, atunci cand, in cel mai rau scenariu, am putem depasi 25.000 de noi infectari pe zi.
Acest lucru ar insemna iarasi spitale coplesite si sectii de terapie intensiva blocate, iar asta pentru ca la noi nu este vaccinata o mare parte a populatiei vulnerabile, cei peste 65 de ani si cu boli cronice. Primele masuri urgente sunt testarea prin medicii de familie si asigurarea stocurilor de medicamente. Ministrul Sanatatii crede ca adoptarea rapida a legii certificatului Covid ar putea impiedica un nou lockdown.
Autoritatile din sanatate au prezentat trei posibile scenarii ale valului Omicron, care cel mai probabil va incepe in Romania, spune ministrul Sanatatii, atunci cand rata de reproducere a infectiei se va apropia de 1. In acest moment este 0.91.
Primul scenariu este cel mai optimist. La o rata de crestere de 10% a cazurilor zilnice, care pleaca de la o transmisibilitate mai mare a Omicron decat Delta, s-a luat in calcul o rata de spitalizare mai mare de 5 procente, dintre care 10% vor avea nevoie de ingrijire la terapie intensiva.
Al doilea scenariu are o rata de crestere a cazurilor zilnice de 6% – asa cum s-a intamplat in valul Delta. insa nevoia de spitalizare ar fi mai mare de 20 de procente, iar in sectiile ATI ar ajunge cel putin 10% din cazuri.
Ultimul scenariu – asociere intre primele doua – este si cel mai pesimist. Avand in vedere ca tulpina Omicron este mult mai contagioasa decat Delta, autoritatile au luat aici in calcul o rata de raspandire care va creste in fiecare zi cu 10 procente. Ceea ce ar putea insemna ca mai mult de 20% dintre bolnavi vor fi internati, iar 1 din 8 intr-o sectie ATI.
In scenariile 2 si 3 severitatea este mai crescuta, spun oficialii din sanatate, pentru ca foarte multi dintre cei care au peste 60 de ani nu sunt vaccinati. Chiar daca momentan varianta noua nu pare mai agresiva, faptul ca este mai contagioasa decat cele de pana acum va duce la un numar mare de cazuri grave.
Ministrul spune ca se iau deja masuri pentru ca efectele noului val al pandemiei sa nu fie dramatice. Testarea prin medicii de familie este una dintre ele.
„Am avut discutii avansate cu producatorii de medicamente inovative, incat sa putem sa avem la dispozitie cat mai repede medicatia care se poate administra in sistem ambulator. Avem un numar de paturi alocate pentru pacienti covid de cca 20%, 20% inseamna 25.000 paturi cu o posibilitate de flexibilizare pana la 30%. Am crescut bugetul pentru 2022 alocat sectiilor ATI cu 65% fata de 2021. Dorim sa evitam un lockdown care ar afecta foarte tare viata economica si dorim sa evitam inchiderea scolilor.″, spune ministrul Sanatatii Alexandru Rafila.
Pana acum in Romania au fost depistate 38 de cazuri cu tulpina Omicron, insa numarul infectarilor din ultimele 24 de ore a ajuns la 1.271. Vaccinarea, inclusiv cu doza booster, spun specialistii, poate preveni aparitia formelor severe de boala.
Pe de alta parte, ministrul Raflia a anuntat ca si in Romania carantina va fi redusa la 10 zile, asa cum s-a intamplat deja in mai multe tari europene.
Sursa: stirileprotv