TIMISOARA. Si-au pus entuziasmul si priceperea in slujba comunitatii si au sarit sa salveze monumente ale Banatului aflate intr-o stare avansata de degradare.
Vorbim de voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente Banat, o mana de tineri care anul acesta au strans in jurul lor o multime de banateni si impreuna au reparat Moara Indaratnica de la Perete, cea mai veche din complexul de la Rudaria, unic in Europa, apoi s-au preocupat sa salvarea Bisericii de Lemn de la Jupanesti, iar recent au facut o interventie la Cula de la Banloc.
CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara
„Proiectul nostru se bazeaza pe voluntariat si implicarea comunitatilor locale, pe care le vom sprijini in realizarea interventiilor. Ambulanta pentru monumente Banat isi propune sa faca proiecte de punere in siguranta si interventie de urgenta, avand scopul mai degraba de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanta, prelungind si salvand astfel viata unui monument si pregatindu-l pentru o ulterioara restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare sociala a tinerilor, pregatirea viitorilor arhitecti si co-interesarea si mobilizarea comunitatilor in prezervarea si valorificarea patrimoniului imobil ca marca a identitatii lor culturale„, spuneau reprezentantii Ambulantei pentru Monumente cand au pornit la drum.
Pentru activitatea ei valoroasa, echipa de la Ambulanta pentru Monumente Banat a ajuns intre finalistii Galei Nationale a Voluntarilor si, mai mult, sunt in competitie pentru premiul de popularitate. Asa ca, haideti sa-i sprijinim sa castige!
Pana in 12 decembrie ii puteti vota pe temerari AICI.
Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.
Mai multe despre activitatea celor de la Ambulanta pentru Monumente Banat gasiti AICI.