Opinia Timisoarei

Amenzi de pana la 8.000 de lei pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice. Vezi regulamentul pe care trebuie sa il respecte mai intai proprietarii imobilelor din Piata Victoriei!

TIMISOARA. Locuiti intr-o cladire istorica in Timisoara? Trebuie sa aveti in vedere anumite reguli impuse intr-un nou regulament care va fi aprobat vineri de Consiliul Local. In prima faza, acesta va fi aplicat timisorenilor care locuiesc in cladirile monument istoric din Piata Victoriei, care au fost incluse in Ansamblul urban „Corso”. Primarul vine si cu o promisiune: face tot ce-i sta in putinta ca Piata Victoriei nr. 1 sa aiba fatada noua pana la Craciun!

CITESTE SI: E oficial: Primaria Timisoara renoveaza cu bani din bugetul local cladirile istorice din Piata Victoriei. Proprietarii sunt obligati sa puna bani. Vezi lista cladirilor ce intra in reabilitare!

Inainte ca Primaria Timisoarei sa aloce bani pentru renovarea fatadelor cladirilor istorice din Piata Victoriei, proprietarii trebuie sa respecte anumite cerinte impuse intr-un regulament local de identitate arhitecturala a orasului, pentru zona prioritara de interventie si protejare Piata Victoriei, care va fi aprobat vineri, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local Timisoara.

Specialistii din Primarie dau asigurari ca si alte zone din oras vor intra in categoria de „zona prioritara de protejare si interventie”, asadar regulamentul se va aplica in curand si pentru timisorenii care locuiesc in Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Traian, zona Iosefin sau zona Sinaia, a anuntat directorul executiv al Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara, Sorin Ciurariu.

„Intentionam sa nominalizam, de-a lungul timpului, mai multe asemenea zone: Piata Unirii si Piata Libertatii, indiscutabil Piata Traian, zona Iosefin sau zona Sinaia, spatii publice care vor fi marcate, iar de-a lungul timpului vom prioritiza interventii”, a declarat Ciurariu la dezbaterea publica organizata marti la sediul municipalitatii. La dezbatere nu au participat insa prea multi timisoreni, ci doar cativa locatari ai cladirilor din Piata Victoriei, care s-au plans ca n-au apucat sa rasfoiasca cele 20 de pagini ale noului regulament.

Ce spune regulamentul local de identitate arhitecturala a orasului!

Acesta contine, de fapt, mai multe paragrafe extrase din legi care vizeaza cladirile monument istoric de pe teritoriul Romaniei. In fond, proprietarii sunt obligati sa respecte anumite legi si ordine date de Guvern, dar si mai multe hotarari de consiliu local, precum si Planul Urbanistic General al Timisoarei.

In regulament sunt definiti si mai multi termeni, printre care si „monument”, „ansamblu”, „sit” sau „zona de identitate arhitecturala”. Acesta prevede atributiile autoritatilor publice, dar si obligatiile proprietarilor, care pot aduce amenzi de pana la 8.000 de lei celor care nu le respecta, conform legilor in vigoare.

CITESTE SI: Timisorenii care locuiesc in cladirile din Piata Victoriei sunt obligati sa reabiliteze fatadele. Amenzi de pana la 8.000 de lei pentru cei ce refuza!

Pe langa faptul ca proprietarii sunt obligati sa asigure paza, sa notifice in scris autoritatile locale despre modificari sau descoperiri arheologice, mai sunt obligati sa si plateasca pentru eventualele sapaturi arheologice.

Asadar, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice sunt obligati „sa asigure paza si protectia monumentelor istorice, sa ia masuri pentru prevenirea si stingerea incendiilor, sa asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere a acestora; sa instiinteze de urgenta, in scris, directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, precum si primarul orasului sau a comunei respective despre descoperirea intamplatoare a oricaror constructii, elemente de constructii, a unor piese de inventar fix ori mobil sau a unui vestigiu arheologic necunoscut anterior, asigurand pastrarea descoperirilor in conditiile legii, pana la sosirea delegatului institutiei de specialitate, dar nu pentru mai mult de 15 zile; in cazul in care solicita descarcarea imobilului de sarcina arheologica, sa finanteze sapatura, cercetarea arheologica, elaborarea documentatiei aferente, conservarea si protejarea eventualelor vestigii descoperite cu ocazia efectuarii cercetarii arheologice; la emiterea hotararii privind realizarea masurilor cuprinse in notificarea primita de la primarul Timisoarei si asigurarea sumelor necesare proiectarii si executarii lucrarilor de interventie”.

In plus, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice sunt obligati „sa asigure receptia la terminarea lucrarilor si completarea cartii tehnice a constructiei si receptia finala dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie”.

Regulamentul prevede si norme separate pentru acoperisuri, fatade, porti si usi de intrare, vitrine si copertine si signalistica.

Acesta contine si mecanismul de creditare anuntat de primarul Nicolae Robu, potrivit caruia cladirile istorice din centru vor fi renovate cu bani din bugetul local, urmand ca proprietarii sa plateasca o cota parte, in functie de venituri, care va fi esalonata pe o perioada de 10 ani.

Ce pasi trebuie sa urmeze proprietarii ca sa beneficieze de finantare din bani publici!

Timisorenii care locuiesc in cladirile monument istoric din centrul orasului trebuie sa atentioneze Primaria Timisoara de starea imobilelor. In caz contrar, pentru Piata Victoriei, municipalitatea se autosesizeaza.

„Primarul constata, propune, se alege o firma de proiectare care face studiu asupra starii cladirii, Primaria emite in regim de urgenta o autorizatie de construire, se depune cerere a documentatiei pentru acordarea contributiei financiare a Primariei Timisoara, termenul de depunere fiind ultima zi a semestrului I, se intocmeste raportul de stare fizica a cladirii de catre personalul de specialitate din Primaria Timisoara. (…) Primarul comunica sumele aprobate, se incheie contractul de finantare, respectiv contractul de cofinantare”, a explicat primarul Timisoarei.

In prima faza va fi renovata o singura cladire, insa pe lista Ansamblului urban „Corso” se afla urmatoarele monumente istorice: Piata Victoriei nr. 1, nr. 1A, 1B, 2, nr. 3, nr. 4, nr. 5, nr. 6, nr. 7, nr. 8, str. W. Goethe nr. 2, str. N. Paulescu nr. 1 si nr. 2.

Concluzia este una singura! Timisorenii care nu respecta regulamentul pot fi amendati cu pana la 8.000 de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale, Daniela Seracin, Legea 422/2001 spune ca proprietarii care nu efectueaza lucrari de consolidare, conservare si restaurare la cladirile de tip monument istoric risca sanctiuni intre 4.000 si 8.000 de lei. Primarul Nicolae Robu e determinat sa-i amendeze pe cei ce refuza sa intre in proiectul pe care l-a lansat.

Edilul sef al orasului a tinut sa precizeze ca, in prima faza, Primaria Timisoara va aloca milioane de lei pentru reabilitarea fatadei cladirii din Piata Victoriei nr. 1, Palatul Loffler, primul monument istoric care va fi renovat cu bani din bugetul local.

„Fac tot ce imi sta in putinta pentru ca aceasta prima cladire, cand amenajam Piata Victoriei pentru sarbatorile de Craciun, sa arate frumos”, a conchis primarul Timisoarei.

DESCARCA DE AICI REGULAMENTUL!

Exit mobile version