Turistii romani care merg cu masina in vacanta in Grecia trebuie sa stie ca risca sanctiuni drastice daca nu respecta legea.
CITESTE SI: E vreme de balaceala. Cat costa intrarile la strandurile din Timisoara si cand sunt deschise
Amenzile sunt uriase pentru cei prinsi bauti la volan, pentru gunoaie aruncate pe geam, chiar si un muc de tigara, soferii risca sa ramana fara carnet si fara placutele de inmatriculare. Nu sunt mici nici sanctiunile pentru parcare neregulamentara.
Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispozitie informatii pentru cei care merg in Grecia.
Parcarea ilegala
Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga retinerea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp, potrivit mae.ro.
Politia elena aplica amenzi si poate retine permisul de conducere, actele autoturismului si placutele de inmatriculare pentru:
Folosirea telefonului mobil in timpul conducerii autoturismului;
Circulatia pe benzile destinate mijloacelor de transport in comun;
Depasirea si incalcarea liniei continue;
Neoprirea la semnalele agentului de circulatie;
Nerespectarea semnalelor semaforului;
Oprirea pe autostrada in locuri neamenajate;
Condusul pe contrasens.
Asadar, folosirea telefonului mobil la volan este interzisa. La fel si aparatele anti-radar si de detectare a radarului.
Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege si se pedepseste cu amenda de 2.000 euro. Legea prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile.
Limitele de vitezã admise
Pe autostrada, limita maxima de viteza admisa este de 130 km/h. Sunt prevazute limitari de pana la 80 km/h in functie de conditiile de drum, trafic, meteo, lucrari pe carosabil.
Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro (in acest ultim caz se retine si permisul de conducere pentru 60 zile ).
Alte sanctiuni:
1. Neutilizarea centurii de siguranta sau a castii de protectie pentru motociclisti se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.
2. Utilizarea telefonului mobil de catre conducatorul auto in mers, fara dispozitiv Bluetooth sau fara ca telefonul sa fie plasat in loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.
3. Conducerea autovehiculului de catre o persoana avand ο concentratie de alcool de:
0,50-0,80 g/l ȋn sange sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 euro si imobilizarea autovehiculului;
0,80-1,10 g/l ȋn sange sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile si imobilizarea autovehiculului;
peste 1,10 g/l ȋn sange sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile, cu inchisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 euro, ridicarea placutelor de ȋnmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pana la 6 luni (ȋn baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.
4. Depasirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 euro si ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
5. Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
6. Νerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP la intersectie” se sanctioneaza cu o amenda de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.
7. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
8. Stationarea – parcarea ilegala se sanctioneaza cu amenda de 40-150 euro, dupa caz, si ridicarea permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilitati sau parcarea in locuri destinate persoanelor cu handicap se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenta, indiferent de durata, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
11. Circulatia constanta a camioanelor grele si a autobuzelor pe banda din stanga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind soferii care circula de drept pe aceasta banda se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substante care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv tigarile, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Plata a jumatate din cuantumul amenzii in termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateste in termen de 15 zile la Posta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla sectia de politie rutiera care aplica amenda.
Taxele pentru autostrazi in Republica Elena pentru autoturisme variaza in functie de lungimea tronsonului utilizat. intre orasele Salonic si Atena, pe o distanta de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostrada sunt cuprinse intre 30 si 58 de euro.