TIMISOARA. Nu am avut noroc anul acesta cu lubenita. Asta spun cei care cultiva pepeni in Banat. La Gottlob, in patria lubenitei din Timis, productia de pepene verde este mai mica decat in anii trecuti. Motivul? Vremea capricioasa din acesta primavara. Agricultorii spun insa ca, desi cantitativ nu stam grozav, macar lubenita care s-au facut e foarte buna. E dulce, zemoasa si mai gustoasa decat cea de Dabuleni.
Peste 200 de hectare de lubenita s-au cultivat anul acesta la Gottlob. Suprafata este la jumatate decat cea din anii trecuti. Productia este si ea simtitor mai mica si asta pentru ca vremea nu i-a ajutat deloc pe agricultori.
„Era mai cald in februarie, martie, decat in momnetul plantarii. Am plantat anul acesta pe o vreme destul de buna, dar dupa-aceea s-au inversat. La descoperit, in loc sa fie mai cald, a venit frigul, care a tinut plantele pe loc„, explica Claudiu Brata, cultivator de lubenita.
In acest an productia, spun cultivatorii de pepene verde, este, dupa prima recoltare, cu 40 la suta mai mica decat anul trecut.
„Culegerea este putin intarziata, pentru ca din primele plantate, undeva la sfirsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie trebuia sa se culeaga„, spune Alina Boldica, agricultoare.
De aceea, celebra lubenita de Gottlob a aparut pe piata mai tarziu.
„Gottlobul de abia de vreo cateva zile iese cu lubenita. Chiar daca unii vand de vreo 2 luni si spun ca e de Gottlob, nu e de Gottlob, si nici de Lovrin sau de Periam. E adusa de prin Grecia, din tarile astea balcanice, Turcia„, atentioneaza primarul de Gottlob Gheorghe Nastor.
Putina, dar buna. Asta spun cultivatorii. Pepenele de Gottlob se poate lauda ca este de multe ori chiar mai dulce si mai zemos decat principalul concurent, de la Dabuleni.
„E foarte buna. Ceea ce vad este extraordinar. Dar avem o problema. E dulce, e foarte dulce. Prea dulce„, adauga un alt cultivator de pepeni de la Gottlob.
Specialistii ofera si ponturi pentru clienti, ca sa stie cum sa aleaga o lubenita buna.
„Sunt cateva indicii pe care orice client le poate urmari. In primul rand ar trebui ca vrejul sau codita, cum ii spunem noi, sa fie de culoare verde. Daca este de culoare verde, stiti ca e proaspata. Apoi, o pata, pe suprafata pepenului care sta la pamant. Partea de sprijin. Cand se transfera intr-o pata de culoare galbena, iarasi indiciu. Arata ca este buna de recoltat„, spune Mircea Truta, cultivator de lubenita.
Si, pentru ca este cea mai buna din vestul tarii, lubenita din comuna timiseana este nu doar marca inregistrata la OSIM, ci un adevarat brand, la mare cautare. De aceea pretul pe piata este ceva mai mare decat in alti ani. Din Gottlob, pepenii pleaca la un pret de 1,5 lei si ajung in pietele din Timisoara cu 3-4 lei kilogramul.
VIDEO: George Stefanita