TIMISOARA. Aparatura de ultima generatie, dar si cabinete nou construite sau reabilitate. De toate acestea vor beneficia de acum pacientii Spitalului Municipal din Timisoara, dupa ce un nou proiect a ajuns la final.
Fie ca este vorba despre analize pentru gravide sau noi-nascuti, fie ca vorbim de cele pentru pacientii cu cancer, de acum toate investigatiile vor fi facute in cadrul Spitalului Municipal, cu aparate dintre cele mai performante, in cadrul Centrului transnational de Cercetare Health Research Network, inaugurat in cadrul unitatii medicale.
In cele 12 laboratoare ale centrului, vor fi analizate bolile congenitale perinatale si cancerul genito-mamar. Iar pentru rezultate cat mai exacte, in cadrul proiectului, cabineteleau fost dotate cu aparatura medicala de ultima generatie: RMN, mamograf digital, ecograf performant, aparat de citologie in mediu lichid, dar si altele.
” RMN-ul este deja montat, medicii sunt pregatiti sa il foloseasca, au facut cursuri pentru asta, tot ce am mai asteptat au fost actele de autorizare”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.
O alta veste buna vine pentru doamnele care ajung la Spitalul Municipal. Un mamograf digital de ultima generatie urmeaza sa fie dat in folosinta chiar de la inceputul anului viitor. Acesta poate reda imagini tridimensionale, cu ajutorul carora medicii vor putea depista cu mai multa precizie orice modificari ce ar putea aparea in structura tesutului.
„Mamograful a ajuns deja la noi, a fost instalat si e o chestiune de zile pana cand vom primi autorizatia de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Ne bucuram ca vom putea folosi unul dintre cele mai performante mamografe din tara. Este foarte important ca are acest program de tomosinteza, care il face sa se comporte exact ca un tomograf”, mai spus pentru opiniatimisoarei.ro managerul Spitalului Clinic Municipal din Timisoara.
Desi deocamdata aparatura este folosita doar pentru pacientii internati in spital, in curand de analize vor putea beneficia si bolnavii din afara unitatii medicale, in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familiei.
In total, cele doua aparate ultra performante au costat aproximativ 1.250.000 de euro. Iar intregul proiect de reabilitare si modenizare a spatiilor din spital se ridica la peste 11 milioane de lei.