TIMISOARA. A fost demarata o ancheta interna la Spitalul Judetean Timisoara dupa ce directorul institutului de cercetari Oncogen, aflat in subordinea unitatii medicale, a anuntat ca si-ar fi administrat un vaccin anti COVID.
„Domnul profesor doctor Virgil Paunescu a declarat azi pe un cont social media ca si-a administrat un asa-zis vaccin impotriva coronavirusului in luna aprilie. Din nefericire, Spitalul Judetean, din a carui structura face parte centrul oncogenic, este un compartiment al spitalului, nu am fost informat, nici oficial, nici neoficial despre acest proiect de cercetare si despre aceasta intentie a domnului profesor.
Sigur, cu totii ne-am dori ca in Romania sa existe uun vaccin, insa ceea ce vreau eu sa subliniez este ca nu se poate pune problema in acest moment de existenta unui asemenea vaccin. Si as vrea sa fac apel la cetateni sa faca diferenta intre ceea ce comunica domnul profesor si ceea ce inseamna cu adevarat un vaccin.
Noi credem in capacitatea intelectuala a dansului, insa vom demara o ancheta interna pentru a verifica in ce conditii s-a facut aceasta cercetare, daca s-a injectat sau nu domnul profesor, pentru ca acum avem doar declaratia dansului.
Cand este vorba de administrarea de substante pe om trebuie notificata conducerea spitalului, iar consiliul de etica al unitatii trebuie sa isi dea acordul.
Cercetarea nu era o surpriza pentru mine, dar nu ma asteptam ca domnul profesor sa faca un asemenea gest. Ne facem griji pentru starea dansului de sanatate, pentru ca a avea niste proteine sintetizate artificial dupa secventa genetica a acesui virus, nu este un lucru cu care te poti juca. Puteau exista repercusiuni serioase pentru sanatatea dansului.
Am avut o discutie cu domnul profesor si mi-a spus ca si-a administrat doua doze si ca a avut o reactie similara ca a unei reactii gripale, insa nu este nimic documentat. Noi asta trebuie sa verificam.
Daca vaccinul nu a fost documentat, din punct de vedere stiintific nu are nicio valoare.
Vom proceda la actiuni in consecinta, fie ca sunt sanctiuni administrative, daca se impun, fie nu.
Nu stiu daca are o relevanta daca eu cred ca a facut asta, sau nu. Important este adevarul obiectiv, atat pentru mine, cat si pentru dumneavoastra, si mai ales pentru cetateni. Important este nu daca eu il cred, sau dumneavoastra il credeti, ci ce s-a intamplat cu adevarat.
Un studiu pana la capat, pentru a putea produce un vaccin, pe langa faptul ca dureaza cateva luni de zile, el nu poate fi finalizat in conditiile actuale la compartimentul oncogen de la Timisoara. Asta nu inseamna ca ideile domnului profesor nu sunt foarte bune, ci doar ca ele nu pot avea un final. Si de aceea noi trebuie sa facem o ancheta sa vedem ce pasi au fost parcursi„, a spus la Digi24 Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
In Romania, doar Institutul Cantacuzino din Capitala ar putea dezvolta un posibil vaccin, laboratorul acestuia avand grad de biosecuritate 4, fata de Institutul Oncogen care are doar grad de biosecuritate 2, mai explica managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
„Pentru un cercetator nu pedeapsa administrativa ar fi cea care ar conta, ci pierderea credibilitatii experimentale. Tot progresul ar fi declarat nul. Asta ar fi cel mai mare insucces„, a adaugat Patrascu.
Intrebat de jurnalistii de la Digi24 despre gestul sau, Virgil Paunescu a oferit raspunsuri contradictorii. A vorbit mai intai de un vaccin, iar mai apoi de… picaturi intranazale
„Mi-am administrat vaccinul pe care am anuntat ca l-am pus la punct inca din luna februarie. Intre timp am primit substantele, proteinele care compun acest vaccin, si pentru ca vrem sa colaboram, si vom colabora cu Institutul Cantacuzino ne-am gandit sa il facem cat mai simplu posibil. Se administreaza sub forma de aerosol sau de picaturi. Eu mi-am administrat picaturi intranazale intr-o solutie de vitamina A.
Am facut acest gest pentru ca ne-am impotmolit, pe de o parte cu cercetarile din lipsa de fonduri, pe de alta parte pentru ca eu oricum sunt investigatorul principal in acest subiect si sunt cel mai, sa zic asa, nu indreptatit, dar cel mai potrivit sa observ ceea ce se intampla daca te vaccinezi – care sunt reactiile postavaccinale, care sunt efectele secundare in mod deosebit, pentru ca aceasta faza a testarii, in general este legata de siguranta vaccinului.
Am ajuns destul de repede la aceasta faza de testare, dar consider ca eu cele mai multe cunostinte despre ceea ce am facut, ca sa pot sa-mi asum aceasta incercare. De altfel, am mai fi facut niste teste pe animale, mai mult sau mai putin concludente, dupa care tot la subiecti umani ajungi.
Eu nu am nicio speranta ca experimentele pe animale ca imi vor spune ceva ce nu stiu.
Eu nu sper sa salvam noi lumea si nu imi fac iluzii ca noi vom face vaccinul care va salva planeta de COVID. Problema noastra este una de a ramane in competitie cat mai aproape de esalonul fruntas. si de a reusi la sfarsit sa facem un vaccin sigur pe care sa il putem produce in Romania si care sa ramana in portofoliul Institutului Cantacuzino, cu care am semnat un acord de colaborare.
Mi-au scris oameni sa incerce si ei. Nu este cazul. Maximul pe care mi-l permite legea este sa mi-l administrez eu mie. In niciun caz altcuiva pana cand nu trecem de experimentele pe care Cantacuzino urmeaza sa le faca pe animale. Este o institutie independenta de noi si o institutie cu un personal calificat.
Sper ca institutul sa ramana in portofoliu cu o tehnologie care este diferita de alti competitori ai nostri„, a precizat pentru Digi24 profesorul Virgil Paunescu, director Oncogen.
Va reamintim, seful Institutului Oncogen din Timisoara, medicul Virgil Paunescu, a anuntat vineri pe o pagina de socializare ca a dezvoltat un prototip de vaccin impotriva COVID – 19 pe care si l-a si administrat.
”Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la Oncogen, sa fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar in data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doza de vaccin”, a anuntat Paunescu, care se mai plange si de lipsa finantarii pentru cercetarea sa.