Deocamdata, in vizorul politistilor se afla doar administratorul firmei respective, Alin Pascalau, in varsta de 24 de ani, fugit in Germania, impreuna cu un director de vanzari, care sunt acuzati ca ar fi fraudat peste 30 de furnizori cu circa un milion de euro, prin achizitionarea de materiale de constructie si alte marfuri si achitarea acestora cu cecuri sau biletele la ordin fara acoperire.
Printre firmele prejudiciate de escrocii timisoreni se afla Transervice, Kobber, Instal Impex, TMS-RO, Makita, Herwis, Arabesque, Casitherm, Technova, IMI International, Pipepex si altele. Ancheta este ingreunata de suspiciunile ca printre beneficiarii celei mai mari tepe din anul 2009 s-ar afla politisti, inspectori de la Finante si alti functionari publici cu atributii de control.
Administratorul de „fatada” a fugit in Germania si refuza sa se repatrieze
Investigatiile Politiei in acest caz au fost demarate in luna iulie 2009, dupa ce mai multi dealeri de materiale de constructie au depus plangere impotriva administratorului S.C. “Forand Instal” S.R.L. Timisoara, Pascalau Alin, pe care l-au acuzat de inselaciune.
Din primele verificari, politistii au aflat ca “Forand Instal” achizitiona zilnic cantitati enorme de materiale de constructie, pe care le revindea ulterior la costuri derizorii. in schimbul marfurilor, teparii emiteau cecuri sau bilete la ordin fara acoperire.
“Se descarcau si cinci tiruri cu materiale pe zi, iar pana seara marfa era deja vanduta. Am anuntat pe cineva de la fostul doi si-un sfert, a venit, le-a facut fotografii la materiale, a intrat in birou si a iesit dupa aproape o ora fericit de acolo si nici nu m-a mai salutat”, a povestit unul dintre vecinii depozitului de materiale de constructie din Calea Sagului.
Paradoxal, in momentul in care Politia a hotarat ca e momentul sa intervina si sa faca verificari, depozitul era deja inchis, asociatul si administratorul unic, Alin Pascalau, disparut, iar numarul firmelor prejudiciate crestea de la zi la zi.
Cercetarile au relevat ca toata afacerea a inceput in anul 2007, cand “Forand Instal” S.R.L. a fost cumparata de catre Chitescu Dan, personaj controversat, cunoscut de catre politistii timiseni dupa ce a fost cercetat in mai mult dosare de furt.
In urma unor afaceri dubioase, acesta a plecat in Spania si l-a lasat pe un partener de afaceri, Nica Dragos, sa semneze in numele sau cecurile emise de catre “Forand Instal”. Ulterior, insa, ca tap ispasitor l-au folosit pe Pascalau Alin, cunoscut si el politistilor din cauza unor dosare de furturi din auto, acesta preluand societatea, in luna ianuarie 2009, in calitate de asociat unic si administrator.
In afacere sunt antrenati, ulterior, si Pop Adelina si Pop Ionica, care, pentru a incepe achizitia si tranzactionarea materialelor de constructie, gireaza un imprumut “de initiere” cu o vila din Dudestii Noi. Pentru ca afacerea sa capete aparenta unei intreprinderi cinstite si de anvergura, se inchiriaza un depozit din Calea sagului, vizibil, la sosea, care a fost aprovizionat ritmic cu marfa.
Inca de la primele investigatii, in aceasta afacere a aparut numele unui interlop local, Alin Oita, despre care s-a spus ca este unul dintre initiatorii intregii combinatii.
“Cand a inceput ancheta in acest caz, am fost invitat la politie si am prezentat toate facturile si chitantele pentru materialele pe care le-am cumparat de la acea firma. Nu vad nici o problema in a cumpara caramida, teava, fier beton si alte materiale de constructie, daca ti se iveste oportunitatea. Le-am depozitat la un prieten, care mi le tine pana atunci cand o sa incep sa-mi construiesc o casa sau o sa extind actuala locuinta. Sunt unii care incearca sa caute tapi ispasitori, sa ma prezinte ca pe un fel de creier al acestei afaceri, insa nu vor reusi. Pentru toate materialele cumparate, care m-au costat cateva mii de euro, am documente justificative. Altii trebuie sa-si faca probleme si se stiu ei care”, ne-a precizat Alin Oita.
“Nu avem dovezi ca politistii ar fi implicati in afacerea Forand Instal!”
Ipoteza ca mai multi politisti, inspectori de la Finante si alti angajati ai statului cu atributii de control ar fi beneficiat de “favorurile” “Forand Instal” nu au fost confirmate, pana in prezent, de DGA sau DIICOT.
“Am audiat zeci de persoane in acest dosar, firme si pagubiti, si suntem aproape de faza finala, cea a stabilirii prejudiciului total si a vinovatiilor. Dupa cum contureaza ancheta, a fost vorba despre o escrocherie pusa la punct pana in cele mai mici detalii, care a pornit cu achizitionarea firmei, numirea administratorului societatii si vanzarea discretionara a materialelor de constructie. Deocamdata nu avem date din care sa reiasa ca in derularea acestei afaceri ilegale au fost implicati si lucratori de Politie sau alti angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor”, ne-a declarat confidential unul dintre politistii care se ocupa de acest caz, dupa ce, in prealabil, ne-a recomandat sa solicitam informatii de la purtatorul de cuvant.
Nici DGA Timis nu a confirmat complicitatea vreunui politist cu teapa “Forand Instal”. “La noi nu au aparut date cu privire la implicarea unor politisti in savarsirea unor fapte de coruptie. in situatia in care au fost implicati politisti si au savarsit inselaciuni impreuna cu celelalte persoane acuzate in acest caz, atunci faptele respective intra in competenta procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara”, a explicat fostul sef al DGA Timisoara, comisarul sef Emil Bercea.