TIMISOARA. Inca un premiu in palmaresul invatatoarei Andrada Mazilu de la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara pentru implicare civica in educatie.
Aceasta, dupa mai bine de un an a coordonat o echipa care, alaturi de alte 4 din tot atatea judete, s-a zbatut pentru respectarea dreptului elevilor la burse scolare si a initiat un demers lung si istovitor prin proiectul ‘Scoli Curate‘ al Societatii Academice din Romania, analizand felul in care autoritatile acorda aceste drepturi banesti copiilor. Rezultatele sunt fabuloase: 30 de milioane de euro in plus pentru educatie in 464 de localitati vizate din 5 judete, suma ce reprezinta fonduri suplimentare pentru burse, investitii si bunuri si servicii destinate scolilor.
De altfel, despre acest proiect, opiniatimisoarei.ro a scris in mai multe randuri.
Echipa proiectului ‘Scoli Curate’ din care a facut parte si profesorul invatator Andrada Mazilu a fost premiata la Gala Participarii Publice la Bucuresti.
„Anul trecut ne-am luptat pentru aceste burse si am facut diferite demersuri legislative, publice, de advocacy si promovare. Iata ca efortul nostru a fost rasplatit si apreciat! Prin implicarea celor 5 echipe judetene, proiectul Scoli Curate a contribuit la cresterea numarului de administratii locale care respecta dreptul la burse al elevilor, de la 56 la 322, dintr-un total de 464 de unitati administrativ-teritoriale, 110 unitati, care in 2020 nu au aolcat niciun leu pentru investitii in scoli si cheltuieli cu reparatii au prevazut astfel de sume in bugetul pe 2021, intrand in localitate. Totodata a fost majorat bugetul cumulat pentru investitii in scoli si cheltuieli cu reparatii si consolidari in cele 5 judete, de la 410 milioane de lei la 554 de milioane. Aceasta inseamna o crestere cu 30 de milioane de euro alocati suplimentar de autoritatile locale in 2021 fata de 2020„, a precizat Andrada Mazilu.
In toate cele cinci judete in care proiectul „Scoli Curate’ a fost demarat (Timis, Bacau, Cluj, Mures si Valcea), au fost lansate rapoarte de diagnoza, iar din septembrie 2020 a inceput o campanie de advocacy pentru responsabilizarea autoritatilor publice locale. Cele cinci echipe locale ale bunei guvernari in scoli si licee au petitionat cele peste 400 de primarii. Desi proiectul este inca in derulare, pana in acest moment 54 de consilii locale au aprobat bursele elevilor ca urmare a acestor demersuri, iar prefectii din toate cele cinci judete au pornit actiuni proprii de monitorizare a acordarii burselor si a finantarii educatiei.
Profesorul invatator Andrada Mazilu din Timisoara este un exemplu de neobosita implicare civica pentru educatie, coordonand mai multe programe prin Initiativa in Educatie, unde sustine si contribuie la imbunatatirea mediului educational si creeaza contexte de invatare si dezvoltare pentru a construi o lume mai buna.
In urma cu doi ani, Andrada Mazilu a fost premiata si la Gala Excelentei in Educatie Merito.