TIMISOARA. Zana surprizelor, Andreea Marin Banica, a vizitat joi Timisoara, unde s-a intalnit cu medicii si asistentele de la Maternitatea Bega, dar si cu proaspetele mamici. Ambasadoarea UNICEF le-a vorbit acestora despre alaptare si despre beneficiile alaptarii.
Ea a dezvaluit personalului medical din Timisoara ca fetita ei, Violeta, a venit pe lume intr-o maternitate de stat, unde zana surprizelor nu prea a fost invatata ce inseamna alaptatul si care sunt beneficiile lui.
„Eu am nascut intr-o maternitate de stat, unde personalul nu era educat in acest fel, sa le invete pe mamici cum sa alapteze. Ba chiar e mai comod pentru personalul medical ca mamele sa vina la ore fixe sa-l hraneasca pe copil. Daca mama nu-l simte pe copil de la inceput, cand se duce acasa este un calvar. Eu eram deja implicata cu Unicef, aveam teoria, am stiut ce sa cer. Fiind istovita dupa nastere, daca nu te invata nimic in spital, pleci cu copilul acasa, care nu e un catel sau un pisic sa-l dai afara, nu mai scapi de el. Sa stiti ca multe din depresiile postnatale se declanseaza tocmai din aceasta pricina, iar depresia este o boala”, a spus Andreea Marin, la Timisoara.
Maternitatea Bega a fost recertificata ca „Spital Prieten al Copilului”, actiune posibila cu sprijinul UniCredit Tiriac Bank si UNICEF, care au creat un sistem prin care sa ajute cat mai multe maternitati din tara si din strainatate. Cu ajutorul unui card de afinitate, 1% din valoarea tranzactiei, la fiecare folosire a cardului, se duc catre aceste maternitati. Banii sunt luati direct din banca, nu din contul personal al utilizatorului.
De banii adunati beneficiaza 31 de spitale din Romania. De-a lungul ultimilor 2 ani, Maternitatea Bega a primit obiecte de mobilier pentru 12 saloane, toate de la Clinica de Obstretica si Ginecologie, unde mamicile pot sa stea impreuna cu nou-nascutii si sa invete cum sa-i alapteze si cum sa aiba grija de ei. Toate aceste saloane au fost dotate si cu sistem video, iar pacientele primesc ajutor de la personalul medical care a fost instruit de specialisti cum sa le ajute pe proaspetele mame. Potrivit reprezentantilor bancii, cateva zeci de mii de euro au venit la maternitatea timisoreana de cand aceasta a fost certificata in sistem, fiind, de altfel, prima unitate medicala implicata.
„Cred ca tot ajutorul acesta este mai putin material, este unul de suflet. Laptele mamei este proprietatea copilului. Nou nascutul are nevoie de 3 lucruri fundamentale: caldura bratelor mamei, siguranta pe care o emana si laptele sanilor ei”, a declarat medicul Constantin Ilie.
Potrivit directorului medical al Maternitatii Bega, medicul Marius Craina, toate mamicile care aduc pe lume copilasi la Bega sunt supravegheate atent de personalul medical la primele alaptari.
„Este foarte important gestul de a investi in suflet. Noi, ca personal medical, am depus toate eforturile sa ne ridicam la standardele Unicef astfel incat sa vada ca folosim ceea ce ne dau cu atentie. Prin transformarile prin care a trecut maternitatea in ultimii ani, putem sa spunem ca suntem la nivel european”, a declarat Marius Craina.
Spitalul timisorean este al 31-lea care a intrat in programul Unicef. Daca in Romania, doar 31 de unitati sanitare primesc sprijinul asociatiei, la nivel european, 300 de maternitati au fost incluse in proiect, in timp ce in toata lumea sunt 20.000 de spitale implicate, a precizat reprezentantul Unicef in Romania, Edmond Mc Loughney.
FOTO: Virgil Simonescu