Promulgarea vineri de catre presedintele Iohannis a legii cunoscute drept ”Kurzarbeit”, care permite flexibilizarea regimului de munca, va aduce o gura de oxigen extrem de importanta in economie, cu beneficii importante sociale, spun reprezentantii mediului de afaceri.
Din estimarile guvernului este de asteptat ca 60.000 de companii din sectoarele extrem de afectate de criza, cum sunt industriile ospitalitatii si a evenimentelor, cultura si sportul, sa poata mentine sau readuce in activitate cu timp parțial de munca in jur de 500.000 de angajati, scrie hotnews.ro.
Potrivit legii, in perioada starii de urgenta sau de alerta, precum şi pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta, de alerta sau asediu, companiile aflate in dificultate pot reduce programul de lucru, iar angajatii primesc cu 25% mai putini bani. Angajatorii trebuie sa obtina acordul scris al reprezentantului salariatilor pentru aceasta reducere de program si, implicit, de venituri.
Actul normativ a fost adoptat la inceputul lunii martie de Parlament. In raportul Comisiei de munca se preciza ca este necesara extinderea masurii de reducere a activitatii de la 50% pana la cel mult 80%, deoarece s-a constatat ca in perioada starii de alerta sau de urgenta activitatile entitatilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.
Concret, angajatorii aflati in situatii exceptionale pot reduce durata de munca cu pana la 80%, iar Guvernul subventioneaza 75% din diferenta dintre salariul normal si cel pentru program de munca redus. Nu va fi acoperit de catre stat tot salariul angajatului, ci pana la valoarea salariului mediu brut pe economie, scrie digi24.ro.
Pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, mentioneaza legea.