Primarul Gheorghe Ciuhandu a purtat discutii cu omologii sai din orasele infratite cu Timisoara, Gera si Karlruhe, dar si cu parteneri importanti de pe teritoriul Germaniei, rugandu-i sa sustina pastrarea consulatului.
Primarul din Karlsruhe, Heinz Fenrich, a fost cel care i-a trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel, in care mentioneaza ca Timisoara si Karlsruhe vor sarbatori anul viitor 20 de ani de cooperare si ca institutia diplomatica are deja doua decenii de activitate in orasul nostru.
„Cooperarea stransa intre Germania si Romania la nivelul Uniunii Europene va avea de suferit daca acest consulat, din regiunea cu cel mai reprezentativ boom economic din Romania, isi va inceta activitatea”, mentioneaza primarul din Karlsruhe.
Alte aspecte scoase in evidenta de edil ar fi faptul ca un consulat onorific nu va putea inlocui reprezentarea unei autoritati competente si profesionale, mai ales in Banat, unde etnicii germani au radacini de peste 300 de ani.
„Mai mult decat atat, pastrarea functiilor complete ale consulatului din Sibiu, zona in care traiesc circa 20.000 de germani, comparativ cu 33.000 in Banat, in dauna celui de la Timisoara, nu este deloc justificata”, mai considera primarul din Karlsruhe.
Dupa Bucuresti, regiunea Timisoara – cu 40% din PIB realizat prin investitii germane – este cel mai important partener de afaceri al Germaniei. Un motiv in plus ar fi investitiile la reteaua europeana de autostrazi, afirma edilul german.
Pe langa cancelarul Angela Merkel, s-a mai intervenit pentru pastrarea consulatului german de la Timisoara la parlamentarii germani Karin Binder, Heinz Golombeck, Sylvia Kotting-Uhl si Ingo Wellenreuther, reprezentanti ai tuturor partidelor politice reprezentate in Bundestag, la ministrul federal al finantelor, Wolfgang Schäuble, precum si la Günther H. Oettinger, comisar pentru energie al Comisiei Europene.