Prezenta animalelor, in casa, are un efect pozitiv asupra celor mai mici membri ai familiei, mai ales daca acestea sunt alese in functie de temperamentul copiilor. Teama de microbi nu isi are locul in aceasta poveste deoarece nu exista un mediu complet izolat.
Un animal care sta in casa are mai putini microbi decat un om aduce de pe strada. Important este ca piciul sa fie invatat cateva reguli simple de igiena. Acesta trebuie sfatuit sa nu lase niciodata animalul sa manance din farfuria sau din cana lui. De asemenea, trebuie invatat sa se spele pe maini, dupa ce s-a jucat cu animalul si inainte de fiecare masa.
Motivul principal pentru care este bine sa ii iei copilului un animal este ca acesta devine mai sociabil daca are acasa un patruped, devine mai responsabil si mai intelegator. De asemenea, interactiunea cu unul sau mai multe animale va influenta in mod pozitiv evolutia sa emotionala. De exemplu, unui copil caruia ii este frica sa doarma singur din diferite motive, un animal ii va ajuta sa fie mai curajos si sa nu-i mai fie frica. Doar gandul ca nu este singur si ca se mai afla un suflet cu el in camera il va linisti.
Psihologii recomanda ca in cazul unui copil cu un temperament calm, parintii sa ii aleaga o pisica. Pisicile sunt placute instinctiv de copii si cel mai frecvent sunt compatibile cu firile flegmatice. Prezenta lor este asociata de copil, in mod inconstient, cu feminitatea, inteligenta, frumusetea, independenta, misterul si nesiguranta.
Pentru un copil retras si izolat este recomandata alegerea unui papagal sau unui canar. Pasarile de colivie sunt compatibile cu copii mai putin sociabili si non-emotivi.
Pentru cei emotivi, iepurasii sunt o alegere foarte buna. Copiii care au nevoie permanenta de a oferi si a primi afectiune carora le este teama de singuratate sau care sunt nesiguri si neatenti, se vor simti foarte bine in compania unui iepuras.
In cazul unui copil activ, dinamic, animalul potrivit este un catel. Alegerea unui catel este unul dintre cele mai grele alegeri din cauza multitudinii de rase existente. Copiii cu un temperament sangvinic se vor simti mult mai bine in preajma unui catel dornic de o prietenie stransa, deoarece are nevoie de un contact social permanent.
Pentru copiii energici broscutele testoase sunt cele mai recomandate. Acestea sunt animale foarte linistite si sunt adorate de copii mici cu un temperament opus.
Psihologii si pedagogii recomanda cresterea copiilor alaturi de animale deoarece acest lucru stimuleaza dezvoltarea armonioasa si ii invata sa fie mai responsabili.