Statele din intreaga Europa continua campaniile de vaccinare anti-COVID, doua dintre acestea avand in vedere chiar administrarea unei a treia doze de ser. Aceasta operatiune nu este insa recomandata de Agentia Europeana a Medicamentului.
CITESTE SI: Bilant COVID: 230 de noi imbolnaviri cu coronavirus si 5 decese in Romania, in ultimele ore
Reprezentantii Agentiei spun ca nu exista suficiente date stiintifice care sa arate ca este nevoie de administrarea unei a treia doze de ser impotriva coronavirusului.
„Deocamdata este prea devreme sa confirmam daca si cand o doza de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesara, pentru ca nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare si din studiile aflate in desfasurare pentru a intelege cat timp va dura protectia oferita de vaccinuri„, a anuntat vineri Agentia Europeana a Medicamentului.
Declaratiile oficialilor Agentiei vin dupa ce Germania a transmis ca intentioneaza sa administreze a treia doza pacientilor cu imunitate compromisa, persoanelor cu varste inaintate si rezidentilor din centrele pentru batrani, incepand din luna septembrie. Franta lucreaza la randul ei la un plan ce vizeaza vaccinarea cu a treia doza in cazul varstnicilor si persoanelor vulnerabile incepand din septembrie, scrie hotnews.ro.
Dupa anuntarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin si Paris, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca deciziile legate de vaccinarile anti-COVID-19 sunt luate de guvernele nationale, insa a insistat ca in ceea ce priveste doza a treia – ca si in alte chestiuni – executivul UE incurajeaza „deciziile bazate pe stiinta, in concordanta cu recomandarile EMA”.
In ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai multi producatori de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerand ca ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate tarilor mai sarace.