TIMISOARA. Inca de duminica seara, multi timisoreni au remarcat mirosul de clor al apei de la robinet.
CITESTE SI: Apa cu valuri de spuma, pe Bega, la o ecluza. Explicatia celor de la Apele Banat
La dispeceratul Aquatim au fost inregistrate mai multe sesizari, astfel ca reprezentantii companiei de apa canal vin cu precizari menite sa spulbere temerile oamenilor.
„La statia de tratare a fost crescuta cantitatea de clor necesara tratarii apei, aproape de limita superioara prevazuta de legislatia nationala pentru apa potabila la iesirea din statia de tratare – de 0,5 mg/l.
S-a procedat astfel din cauza topirii zapezii, care a dus la cresterea turbiditatii apei brute (incarcarea cu suspensii a apei brute). Dupa cum se stie, principala sursa de apa a municipiului Timisoara este Canalul Baga – 70% din apa de la robinet provine din aceasta sursa.
Conform Ghidului Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, pentru calitatea apei potabile, o concentraţie de 10 ori mai mare a clorului in apa, de 5 mg/l, este considerata fara risc pentru sanatate, in cazul consumului pe toata durata vieţii.
O apa potabila nedezinfectata corespunzator poate fi un focar de boli grave, in timp ce tocmai prezenta clorului ofera garantia unei ape potabile sigure. Clorul este un element de siguranţa, iar furnizorii de apa sunt obligati sa asigure prezenţa clorului rezidual liber in apa, in orice punct al reţelei de distribuţie. De asemenea, dozele de clor folosite in tratarea apei potabile nu au efecte secundare asupra sanatatii. Singurele probleme sunt legate de miros si de gust.
Mai precizam ca, apa potabila din Timisoara este si a fost in pemanenta in paramentri normali si nu prezinta niciun pericol pentru sanatate. Aquatim monitorizeaza permanent calitatea apei in reţeaua de distribuţie şi incadrarea acesteia in normele legale„, transmit reprezentantii Aquatim.