TIMISOARA. Imagini rare au fost surprinse la doi pasi de Timisoara. Plecati sa filmeze frumusetile naturii din Timis, inimosii membri ai echipei de la Asociatia Wilde Caras Severin au avut parte de o surpriza uriasa.
Dupa ce cu mai bine de un an in urma au descoperit un ras in padurile din Timis, fotografii Asociatiei Wild Caras Severin au dat acum peste un exemplar rar de lup.
„Ieri am fost in vizita la „vecinii” din judetul Timis si am avut parte de o surpriza. La doi pasi de Timisoara, la pusta cum zice banateanul, am fotografiat un exemplar de lup. Sacalul e instalat deja confortabil acolo de ceva vreme, se pare ca si lupul e si el „acasa” acolo. Padurile din judetul Timis, situate la confluenta zonei de campie cu zona de deal, paduri cu o populatie mare de cervide, mistret, iepure de camp, etc., asigura hrana si habitat pentru pradatori. Pe langa sacal si lup, am suprins anul trecut si un exemplar de ras„, au notat cei de la Asociatia Wild Caras Severin.
Din motive usor de inteles, echipa care a filmat lupul nu precizeaza locul in care a fost surprins tocmai pentru a-l proteja de oameni care s-ar gandi sa il vaneze.
Lupul este un animal de talie mijlocie, cu lungimea de cca 130 cm si cu o greutate de pana la 70 kg. Are blana de culoare roscat-cenusie in timpul verii si cenusie deschis iarna, mai apropiata de albul zapezii pentru a se putea face nevazut de prada. Mirosul, auzul si vazul sunt foarte dezvoltate.
Lupul are o singura partenera toata viata, care da nastere la cel putin 7 pui. Barlogul este amenajat in galerii cu mai multe iesiri, in vizuini de vulpe, marmota sau bursuc, sub radacini de copaci batrani. Se hraneste cu cerbi, caprioare, mistreti si animale domestice, dar si cu prazi marunte: soareci, broaste, soparle, insecte. Strategia de vanatoare este invaluirea pe flancuri si haituirea prazii pana la epuizare. Speranta de viata este de 15 ani.
Cele 23 de specii de lup traiesc peste tot in Europa, Asia si America de Nord. Lupul este unicul stramos al cainelui, primul animal domesticit de om.
In secolul al XIX-lea a avut loc o ‘actiune’ concertata a tarilor europene pentru eliminarea lupului, motivata de pagubele aduse turmelor de oi. S-au folosit vanatori si momeli cu stricnina, dar efectele au fost devastatoare: vigoarea genetica a speciilor pradate (cerb, caprioara) a scazut foarte mult si au disparut trei specii de vulturi hoitari (zaganul, vulturul negru si vulturul cenusiu), intrucat acestea au fost principalele victime ale momelilor cu stricnina.
Astazi lupul este specie protejata in Europa, inclusiv in Romania, iar populatia si-a revenit. Avem cateva mii de exemplare, care insa arareori coboara la ses, preferand zonele de deal si de munte.
Asociatia Wild Caras Severin munceste de ani buni sa dezvaluie frumusetea din salbaticia Banatului, militand pentru protejarea ei.