TIMISOARA. Unde sunt oameni, multa galagie si voie buna, exista si… papagali! Mai nou, exoticele pasari cu penajul viu colorat isi fac de cap prin curtile timisorenilor din centrul orasului.
Un frumos exemplar, foarte indraznet, semn ca e deja obisnuit cu lumea, s-a aciuat vineri chiar in Curtea Berarilor din centrul Timisoarei.
A zburat o vreme pe deasupra meselor de la terasa din incinta, apoi a ‘inspectat’ pervazele de la etajul curtii interioare.
Apoi a zabovit o vreme in crengile unui copacel ornamental de pe un coridor, insa, pentru ca multi oameni s-au apropiat curiosi de el sa il fotografieze si chiar au incercat sa ii ofere de mancare, papagalul si-a luat zborul pe un acoperis, de unde, mai apoi a plecat sa colinde si alte imobile din centrul Timisoarei.
Cel mai probabil pasarea este unul din papagalii calugar eliberati in Parcul Rozelor la inceputul primaverii de banateanul Petrica Marcu, un om pasionat de cresterea pasarilor exotice.
Va reamintim ca in urma cu aproape doua luni, zece papagali au fost lasati in libertate in Parcul Rozelor din Timisoara. Proprietarul spune ca a slobozit pasarile in speranta ca acestea se vor inmulti in libertate si ii vor incanta pe timisoreni cu ciripitul lor melodios. Potrivit crescatorului banatean, astfel de pasari se gasesc din belsug si in parcurile din Chicago.
Pasarile pe care le-a eliberat in parcul Rozelor sunt papagali calugar, o specie care se adapteaza usor la climatul nostru, nu sunt pretentioase la mancare si se hranesc cu porumb sau seminte. Acest tip de papagal se inmulteste de doua ori pe an si, spre deosebire de alte specii, face intre 4 si 8 pui ce devin maturi la varsta de un an.
Papagalul calugar este originar din Argentina si din tari vecine din America de Sud. Este singurul papagal care isi construieste cuibul din bete intr-un copac sau pe o structura pusa la dispozitie de om, el nu foloseste gaurile din copaci pe post de cuib. Papagalul calugar traieste in colonii mari, iar uneori prefera construirea unui cuib mai mare cu mai multe intrari pentru mai multe perechi simultan.