TIMISOARA. Au aparut primele opere de arta expuse in Timisoara in cadrul proiectului „Memoriile Cetatii” organizat de Asociatia Timisoara-Capitala Culturala Europeana 2021.
Primele lucrari au aparut in zona Balcescu, dar si si pe strada Marasesti.
Zece instalatii arhitecturale temporare, concepute de catre Studioul de arhitectura PARASITE STUDIO, vor fi amplasate in tot atatea zone din oras. Pe ele isi vor pune amprenta creativa atat artisti profesionisti, cat si amatori – membri ai unor organizatii si asociatii civice din oras. Ele vor avea menirea de a uni comunitatea locala in jurul culturii; si vor deveni centrele de interes ale cartierelor, prin interventii complementare (teatru, muzica, dans, poezie etc.)
Noua dintre module au fost adoptate de asociatii locale, care vor organiza peste 40 evenimente pentru locuitorii zonelor respective, sub forma de spectacole stradale, teatru, muzica si ateliere de lucru ce vor avea loc in spatii tranzitate zilnic de timisoreni in drumul lor spre serviciu, scoala sau cumparaturi. Cel de-al zecelea modul, situat in centrul istoric al orasului, pe strada Marasesti, va fi realizat cu ajutorul trecatorilor, localnici sau turisti, care vor da nastere unei instalatii vizuale concepute de artistul Sorina Vazelina.
Organizatiile care au adoptat un modul din cartiere sunt: Fundatia Pentru Voi, Asociatia Femeilor Rome „Pentru Copiii Nostri”, Asociatia Seniorilor din Timisoara, Centrul Cultural German, Asociatia Rugby 4 Timisoara, Asociatia Comunitara pentru Banat, Organizatia Cercetasii Romaniei – Centrul Local Licos Timisoara, Asociatia Suporterilor Druckeria.
Spatiile care vor gazdui instalatiile si evenimentele care vor avea loc in cadrul proiectului Memoriile Cetatii, sunt: Piata Traian, Pracul Dacia, Calea Lipovei (colt cu str. Sf.Apostoli Petru si Pavel), Calea Sagului (colt cu str. Ana Ipatescu), Parcul Lidia, Piata Soarelui, Strada Oituz, Piata Mocioni, Piata Balcescu, Str. Marasesti.
Va reamintim lucrarile si artistii castigatori ai concursului deschis pentru proiecte artistice, organizat de catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, in primavara acestui an:
1. LINIA – Sorina Vazelina
Pe baza unei documentari amanuntite si a unor siruri de interviuri, Sorina isi propune sa construiasca o banda desenata cu aspect de ziar. Istoria structurata cronologic va imbina povestile locului (rezultate din interviuri si documentare) cu ilustratii. Acestea vor alterna cu portrete ale unor figuri marcante sau mai putin cunoscute din peisajul local si cu rubrici denumite “stiati ca?/Funny facts”.
2. City Pattern – Mircea Popescu
Lucrarea va contine elemente inspirate din fatadele cladirilor istorice ale orasului si forme ale constructiilor reprezentative, alaturi de diverse texte care indeamna trecatorii sa descopere orasul. Pe langa functia estetica, lucrarea va avea si rolul de a oferi trecatorilor informatii online, prin integrarea in compozitie a unor desene cu coduri QR, care vor directiona privitorul pe paginile web ale institutiilor si evenimentelor culturale.
3. Intalnire fantastica – Marcel Scutaru
Marcel Scutaru va realiza o lucrare de arta contemporana, alcatuita din sute de manusi umflate cu aer, simbolizand o multime de maini ce evoca o intalnire cu locuitorii de altadata ai orasului. Publicul va avea ocazia de a parcurge un spatiu inedit capitonat cu maini ce il saluta si cu care poate interactiona atat vizual cat si senzorial.
4. Invizibilii – Victor Dragos, Ana-Maria Ursu
Victor Dragos si Ana-Maria Cazacu vor transforma un spatiu tranzitat zilnic de oameni in drumul spre serviciu, cumparaturi sau scoala intr-o scena de teatru. Cei doi actori vor sustine zilnic reprezentatii inedite in fata a cate unui singur spectator, intr-un concept prin care vor incerca sa atraga atentia asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.
5. Calatorie in ultimii 100 de ani – Silvia Tripsa, Alin Popa
Silvia Tripsa si Alin Popa vor crea o instalatie de lumina reprezentand o calatorie simbolica prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire pana in prezent. Lucrarea va fi o simbioza intre artisti si comunitate, in care artistii vor realiza instalatia luminoasa, iar publicul va adauga evenimente marcante, comentarii si citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.
6. Capsula timpului – Paula Duta
Paula Duta va realiza o expunere fantastica a conceptului de „Capsula a timpului”, in care se vor strange, pastra si proteja memoriile individuale si colective ale comunitatii. intreg invelisul modulului va fi pictat in lavabil si spray cu elemente semnificative pentru tema aleasa, iar in interior oamenii vor putea lasa ganduri, amintiri sau povesti intr-o capsula ce va fi ulterior ingropata, urmand sa fie descoperita de generatii viitoare ce vor putea privi astfel spre un moment al trecutului.
7. Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma
Cristina Daju, Adrian Florin Pop si Dan Toma vor construi o instalatie interactiva, in care pictura se va imbina cu folosirea de deseuri colectate. Peretii modului vor servi ca suport pentru o pictura, pornind de la imagini fotografice ale bastionului si ale unor cladiri emblematice din Timisoara. Artistii vor incuraja interventia publicului in colectarea deseurilor, dar si in procesul de vopsire a intregii lucrari, intr-un demers ce urmareste sensibilizarea comunitatii in relatia cu orasul.
8. Hora unirii – IRLO
Cu ocazia centenarului, IRLO va readuce in atentia oamenilor marea tema a unirii si va realiza o pictura murala a oamenilor cuprinsi intr-o hora care se potriveste perfect pe forma cilindrica a instalatiilor si care simbolizeaza unitatea. Inedit este faptul ca, in interventia sa, Irlo va folosi vopsea fosforescenta care se incarca ziua si va fi activa noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica in functie de lumina.
9. Arhiva activa – Alex Boca (LAPSUS)
Alex Boca va construi in interiorul modulului o mini-biblioteca, pe ale carei rafturi se vor afla peste 100 de carti din diferite domenii. Zilnic, Alex Boca va fi bibliotecar/curator si care va oferi carti pentru a fi consultate pe loc de catre public – incurajand cercetarea si dialogul liber. Proiectul are la baza ideea ca imaginea unei comunitati (sau a unui oras) e reflexia legaturilor dintre indivizii care o formeaza si cultura lor generala.
10. Interstelar – Andreea Medar
Andreea Medar va imbraca atat exteriorul, cat si interiorul modulului in oglinda, utilizand un material adesea folosit in butaforie, o oglinda elastica, acrilica. Interiorul obiectului va avea scris in alfabetul braille, pe intreaga suprafata, asemenea unui manuscris, un basm popular. Literele nu vor fi, insa, in relief, ci vor perfora oglinda, in spatele careia va exista o sursa de lumina. Astfel intreaga lucrare va capata forma unui portal, a unei porti intergalactice, asemanandu-se, din cauza bulinelor luminoase, cu o constelatie ordonata.
Proiectul este realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara.