Tinerii fermieri de pe raza Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5 Vest Timisoara, care au accesat fonduri europene prin Masura 112 pentru a-si deschide propria afacere in agricultura, au fost avertizati ca a doua transa de plata, in cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, ar putea fi suspendata daca nu sunt indeplinite actiunile prevazute in Planul de afaceri.
Mai mult, exista posibilitatea ca beneficiarilor care nu mai indeplinesc obligatiile asumate prin Contractul de finantare si criteriile de eligibilitate sa li se solicite returnarea integrala a banilor primiti, la care se adauga si dobanzile legale aferente.
“Conform Contractului de finantare semnat de catre beneficiarii Masurii 112, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca in maximum 3 ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul sa urmeze un curs de formare profesionala in cel putin unul dintre domeniile managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului sau agricultura ecologica. Asadar, in momentul solicitarii ultimei transe de plata, beneficiarii vor trebui sa faca dovada ca au absolvit cursurile respective, indeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate. O alta condite de eligibilitate asumata prin acceptarea finantarii este aceea ca mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile sa se desfasoare in cadrul fermei proprii”, se arata intr-un comunicat al APDRP Timis.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 4.000 Euro /1 UDE, dar nu mai mult de 40.000 de euro / exploatatie.