Pentru a demonstra ca purtarea mastii de protectie nu scade saturatia de oxigen, medicul pediatru Mihai Craiu a facut de doua ori un experiment: a purtat, concomitent, atat un pulsoximetru, cat si o masca.
CITESTE SI: Un liceu de elita din Timisoara ar urma sa treaca in scenariul rosu. Mai multi elevi infectati cu COVID
„In momentul in care am inteles ca exista foarte multe puncte de vedere diferite, am repetat experimentul in cadrul unei conferinte, realizate de departamentul nostru de comunicare al Institutului, in care am raspuns intrebarilor parintilor, purtand si masca, si viziera. A fost o inregistrarea de aproape o ora, am raspuns si am stat cu pulsoximetrul la deget, cu un pulsoximetru profesional de spital. Si oamenii au putut sa vada ca, timp de o ora, doctorul Mihai Craiu, un om de o anumita varsta si care are astm, nu s-a desaturat, nu i s-a facut rau. A putut sa raspunda coerent tuturor intrebarilor, purtatul mastii nu produce hipoxie”, a declarat medicul Mihai Craiu la Digi24.
Medicul Mihai Craiu a explicat ca elevilor nu le este atat de greu sa poarte masca, pe cat cred unii adulti.
„Copiii nu au fost foarte sacaiti de masca, nici macar cei mai plinuti care au transpirat mai mult. Cred ca in acest moment, la copii domina sentimentul de bucurie a revederii. Parintii si bunici sunt foarte emotionati si cel mai mare bine pe care il pot face copiilor lor este sa nu le verse in cap aceste emotii. Copiii se vor incarca de emotiile noastre. (…) Parintii au ramas pe gardul scolii – exista riscul ca sa iei nu de la copilul asimptomatic, ci de la alta mama. in toata aceasta vanzoleala de emotii, nu dam niciun credit copiilor. imi e mai frica de parinti si de bunici in drumul lor spre sau dupa scoala”, a spus medicul.
Doctorul Mihai Craiu atentioneaza ca e foarte importanta aerisirea claselor pentru a impiedica acumularea de aerosoli cu incarcatura virala. Face un apel la profesori sa deschida ferestrele cat mai des posibil.
Mai multe AICI.