Dar, ce este apneea in somn?
Persoanele care suferă de apnee in somn au probleme legate de oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului, ca urmare a blocarii cailor respiratorii superioare. Colapsul cailor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescentelor de tesut sau pierderii tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise.
Fiecare oprire a respiratiei poate dura intre 10 secunde si mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scadere a aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce intre 5 si 30 de ori sau chiar mai mult pe ora. Acestea tensioneaza inima si pot conduce la o serie de probleme grave de sanatate.
Foarte multi oameni sufera de apnee in somn si nici nu stiu acest lucru. Exista totusi bolnavi care merg la centrele de somnologie din proprie initiativa, dar cele mai multe cazuri sunt directionate de la medicii de familie care intuiesc prezenta acestei boli.
Diagnosticul se pune in functie de fluxul de aer care trece prin caile respiratorii in timpul somnului. Daca pauzele de respiratie sunt de peste 5 pe ora, aerul se obstructioneaza si diagnosticul devine clar, apnee in somn. Pauzele normale ale unui om sunt de la 0 la 4 pe ora. Pacientii foarte bolnavi au pana la 50 de pauze pe ora.
Exista aparate si masti foarte costisitoare. Presedintele Societatii de Medicina a somnului, Dr. Stefan Mihaicuta spune ca: “La Ministerul Sanatatii sunt urechi care nu aud bine. In ultimul an am facut lobby direct la ministrul sanatatii. Vrem ca centrele sa
aiba structura oficiala, cu asistente si medici. Avem medici foarte bine pregatiti dar nu avem sprijin de la Minister.”
Compania Phillips Respironics a adus in cele trei centre de somnologie din Timisoara, aparate pentru diagnosticare si tratament, gratuit. Compania vrea sa ajute oamenii care au aceasta afectiune pana in momentul in care Ministerul Sanatatii va considera aceasta boala una indeajuns de grava incat sa ii aloce fonduri.
In Timisoara apneea se poate trata la cele trei laboratoare. Unul dintre ele se afla in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumofziologie “Victor Babes” . Un tratament al apneei costa in jur de 1500 euro pe an. Daca aceasta apnee este in asociere cu obezitatea tratamentul creste la 2.300 de euro pe an.
Foto: Dariana Dragos