Infractorii cibernetici sunt din ce in ce mai inventivi si cauta noi metode de a pune mana pe banii celor care folosesc internetul.
CITESTE SI: N-au avut noroc sa ajunga in Germania. Migranti dati jos dintr-un tir cu marfa in Romania, la frontiera
Noul mod de inselaciune s-a propagat prin intermediul mesageriei aplicatiilor mobile.
„Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postarilor pentru bani’, autorii incearca sa atraga utilizatorii intr-o schema de inselaciune in mediul online. Activitatea infractionala incepe cu primirea de catre utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate in limba engleza sau romana, care ii indeamna sa aprecieze anumite postari pe retelele de socializare, in special clipuri de pe platforme de specialitate, promitandu-le aceasta activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv„, se arata in comunicat al Politiei Romane.
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani in conturile utilizatorilor care apreciaza postarile. Aceste sume se incadreaza intre 10 si 50 de lei, fiind menite sa stimuleze participarea si sa castige increderea potentialelor victime.in etapa urmatoare, potentialele persoane vatamate sunt incurajate sa investeasca sume mai mari pe platforme care promit castiguri substantiale, scrie ziare.com.
Aceste promisiuni sunt intarite de invitatii de a se alatura grupurilor de discutii pe o platforma de mesagerie online, unde presupusi „specialisti” in investitii ii vor ghida pentru a obtine profituri mai mari. Totusi, acesti „specialisti” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile si sume importante de bani de la persoanele vatamate, precizeaza Politia Romana.
Conform sursei citate, acest mod de operare se bazeaza pe mai multi factori, printre care: autorii utilizeaza tehnici de manipulare psihologica, apeland in special la promisiunea de imbogatire rapida, castigarea unor sume de bani fara prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare si a-i determina sa actioneze in conformitate cu dorintele lor; autorii profita de naivitatea si lipsa de informare a utilizatorilor in ceea ce priveste amenintarile cibernetice pentru a-si atinge scopurile. Prin intermediul acestor activitati infracţionale, in unele cazuri, autorii reusesc sa obtina si date personale de identificare, financiare si de autentificare la aplicatiile folosite de utilizatori, expunandu-i, totodata, si la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor in vederea savarsirii altor infractiuni.