TIMISOARA. Anul 2015 a insemnat pentru Aeroportul International Timisoara un an de crestere, atat in privinta traficul aerian, cat si al traficului de marfa. Pe parcursul anului 2015, Aeroportul International Timisoara a inregistrat un numar de 924.459 pasageri din Timisoara, cu 26% mai mult fata de 2014, depasind numarul maxim inregistrat anterior, respectiv 853.347 pasageri in 2011.
Daca in perioada anterioara, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% in 2008, scazand apoi pana la 7% in 2013), in 2015 pasagerii locali, imbarcati si debarcati din Timisoara reprezinta o majoritate covarsitoare (99,93% pasageri locali si doar 0,07% pasageri aflati in tranzit).
Si numarul de zboruri a crescut fata de anul precedent cu 13%, de la 10.293 zboruri la 11.661 zboruri.
Ca pondere pe companii aeriene, la numarul de pasageri, Wizzair detine o cota de 60%, in crestere fata de 2014, urmata de companiile Lufthansa si Tarom.
Cursele charter au inregistrat si ele o crestere semnificativa in 2015, numarul de pasageri inregistrati in perioada mai-septembrie fiind cu 54% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Antalya a ramas destinatia favorita, insa turistii s-au indreptat si spre patru insule grecesti Creta, Rhodos, Zakynthos si Skiathos.
In 2015, destinatiile preferate ale pasagerilor au fost Munchen, Bucuresti si Bergamo, reprezentand din totalul numarului de pasageri ai Aeroportului International din Timisoara 19%, 17%, si 9%. Tot in cursul anului trecut a fost deschisa si o noua ruta spre Torino, cu doua curse pe saptamana, insa pe o perioada scurta de timp (lunile martie – mai), precum si o noua destinatie de vacanta din Grecia, insula Rhodos care s-a clasat ca fiind a treia destinatie favorita a turistilor, din cele cinci existente.
In prezent, Timisoara are legaturi aeriene cu 16 destinatii importante din sase tari europene, dintre care doua aeroporturi (Bucuresti si Munchen) ofera si zboruri de conexiune, practic spre intreaga lume.
In ceea ce priveste traficul de marfa, in cursul anului 2015 s-a inregistrat o crestere de 35% fata de anul precedent, fiind procesate un numar de 2.606 tone. Un eveniment extrem de important petrecut in 2015, atat pentru Aeroportul International Timisoara cat si pentru zona de vest a tarii, il reprezinta lansarea terminalului DHL la aeroport.
„Existenta unui centru logistic pe Aeroportul International Timisoara al unei companii precum DHL, liderul pietei internationale de curierat expres si logistica, este extrem de importanta pentru aeroport si nu numai. Acest fapt va conduce la o crestere semnificativa a atractivitatii economice a zonei de afaceri din jurul Timisoarei si implicit potenteaza cresterea traficului de pasageri. Estimam pentru anul 2016 ca traficul de marfuri va inregistra o crestere de aproximativ 40%, suplimentar fata de cresterea de 35% inregistrata in 2015 fata de 2014”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.
Anul 2015 a fost un an cu rezultate in crestere si din punct de vedere economic pentru Aeroportul International Timisoara. Cifra de afaceri a crescut in 2015 cu 20%, la 30.756.000 lei fata de 25.686.071 lei in 2014, iar marja profitului societatii pe 2015 a fost de 4,5%, fata de 2,2% inregistrat in 2014.
“Ne propunem ca anul 2016 sa aduca pentru Aeroportul International Timisoara, pe langa o crestere a traficului de pasageri (peste 1 milion de pasageri) si a traficului de marfa, introducerea unor destinatii noi care vor fi anuntate in timp util si care vor veni in sprijinul pasagerilor, oferindu-le posibilitati de calatorie variate. De altfel, asa cum ne-am propus, inceputul anului 2016 a dat startul deschiderii de noi destinatii si noi parteneriate cu companii aeriene, respectiv destinatia Eindhoven – Olanda, spre care se vor opera zboruri incepand cu 29 martie 2016, si noua baza aeriana a companiei Ryanair, in premiera pentru Romania, care va opera zboruri incepand cel mai tarziu de la data de 1 noiembrie 2016, spre destinatiile: Bucuresti, Londra-Stansted, Milano-Bergamo, Bruxelles Charleroi, Berlin, Dusseldorf-Weeze, Frankfurt-Hahn. De asemenea, in acest sens, ne propunem lucrari de extindere a aerogarii in zona de imbarcare pentru a face fata numarului de pasageri aflat in crestere. In permanenta, administratia Aeroportului poarta negocieri cu companii aeriene in vederea deschiderii de noi rute accesibile direct din Timisoara”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.