Cel mai interesant lucru despre viitorul smartphone al companiei Google este ca nu va semana deloc cu ceea ce gasim in prezent in magazine, comenteaza publicatia Quartz.
Proiectul Ara al gigantului IT aduce in prim-plan un telefon modular, pe care utilizatorii il pot dezasambla usor, pentru a schimba componentele cu unele mai performante sau pentru a adauga unele noi.
Cel mai interesant lucru despre viitorul smartphone al companiei Google este ca nu va semana deloc cu ceea ce gasim in prezent in magazine, comenteaza publicatia Quartz.
Proiectul Ara al gigantului IT aduce in prim-plan un telefon modular, pe care utilizatorii il pot dezasambla usor, pentru a schimba componentele cu unele mai performante sau pentru a adauga unele noi.
Noi detalii despre proiectul ambitios desfasurat de Google pe piata telefoanelor
Quartz noteaza ca desi nu va fi la fel de subtire si elegant ca celelalte smartphone-uri, el are toate sansele sa devina foarte popular.
„E vremea schimbarilor pentru piata telefoanelor. In sfarsit, Apple va lansa un iPhone cu ecran mai mare, pentru a se supune cerintei utilizatorilor, la doar un an dupa ce a prezentat un smartphone cu carcasa de plastic, 5C, lucru taxat de fanii sai. In plus, toti marii jucatori se chinuie sa fabrice telefoane mai subtiri, mai elegante, cu functii inovatoare, pentru a iesi tot mai mult in evidenta”, scrie sursa citata.
Aceasta piata a explodat in ultimii ani, iar acum fiecare producator se confrunta cu o problema oarecum inedita: e foarte dificil sa reusesti sa convingi o persoana care a avut cativa ani smartphone-uri de la Apple, de exemplu, sa cumpere unul noul, de la o alta companie, sa zicem Samsung.
In consecinta, companiile sunt nevoite sa ispiteasca utilizatorii cu oferte tot mai exotice, arata Quartz. Motorola ofera posibilitatea de a alege elemente de design personalizate pentru Moto X, iar telefonul este disponibil intr-o gama larga de culori. In plus, Apple a lansat un model de iPhone 5S de culoare aurie, iar viitoarea varianta de Galaxy S5 de la Samsung va fi acoperita de cristale.
Acestea sunt doar cateva dintre siretlicurile cu care gigantii IT incearca sa convinga clientii sa le cumpere produsele, mentioneaza sursa citata.
Gadi Amit este fondatorul companiei NewDealDesign si se ocupa de design-ul proiectului Ara. El a precizat ca viitorul telefon de la Google parea, in urma cu cativa ani, un lucru imposibil.
Insa si acum multe persoane sustin ca va fi un esec, avand in vedere ca e dificil sa creezi un telefon care functioneaza pe principiul unor piese lego pe care trebuie sa le asamblezi. In primul rand, compania trebuie sa fabrice multe componente, care vor fi montate individual de utilizatori, iar costurile vor fi ridicate.
Totusi, cea mai mare problema pare a fi aspectul. Smartphone-ul nu va fi la fel de elegant ca cele regasite acum pe piata, ci va fi „butucanos”.
„In primul rand, iei in calcul partea mecanica, avand in vedere ca Ara trebuie sa functioneze impecabil”, a spus Amit. „In consecinta, va fi foarte greu sa il facem sa si arate bine”, a adaugat acesta.
Design-ul telefoanelor s-a schimbat radical in urma cu sapte ani, cand a fost lansat primul iPhone, care a devenit rapid un model pentru ceilalti producatori de smartphone-uri. Pana si BlackBerry, care nu a renuntat nici acum la tastatura qwerty, comercializeaza un model premium, care imprumuta tot mai multe elemente din design-ul telefonului inteligent de la Apple.
Insa Amit considera ca aceasta tendinta se va schimba. „Apple a facut ceva fenomenal, avand in vedere ca reusit sa creeze un produs rafinat, din materiale premium. Practic, telefonul asta nu are margini. Mai mult, va mai aminiti ca Apple a incorporat antena in carcasa? A fost ceva extraordinar. Insa toate aceste lucruri tin doar de aspect”.
Intr-adevar, Amit putea sa faca Ara sa semene cu un iPhone. Insa pur si simplu acest design nu se potrivea cu esenta proiectului Google.
„Ara este ca o cutie goala pe care o umpli cu ce vrei tu”, sustine fondatorul companiei NewDealDesign, care adauga ca a fost nevoit sa se indeperteze de tendinta inceputa de Apple si sa se gandeasca la ceva cu adevarat inovator.
Astfel, viitorul telefon Google va avea o carcasa de baza, un ecran, un procesor si conexiune la Wi-Fi. Ulterior, el va fi completat cu modulele alese de fiecare utilizator in parte. „Poate nu va fi ceva la indemana tuturor, insa Ara va fi atragator fara sa fie un monolit”, apreciaza Amit.
In mod evident, primii clienti vor fi atrasi de faptul ca poate fi personalizat foarte usor, astfel ca ei vor putea alege, de exemplu, o baterie mai mare in detrimentul unei capacitati de stocare superioare sau o camera foto mai putin performanta, dar mai ieftina. „Utilizatorii nu vor mai fi nevoiti sa isi inlocuiasca telefonul dupa cativa ani, ci doar sa schimbe una sau cateva piese, pentru ca dispozitivul sa fie mai performant”, a explicat Amit.
Pe de alta parte, el crede ca oamenii vor fi atrasi si de faptul ca sunt implicati in procesul de creatie si ca vor simiti ca participa efectiv la proiect. „Ganditi-va la Ikea. Cei care isi monteaza singuri mobila sunt mai atasati de ea decat cei care o cumpara gata asamblata. E foarte important faptul ca le oferi consumatorilor sansa de a participa activ la ceva”, a mentionat Amit.
Ara ar putea vedea lumina zilei in 2015, iar „scheletul” de baza va costa doar 50 de dolari. Daca ii vei adauga cele mai scumpe elemente, pretul ar putea ajunge sa fie de 10 ori mai mare decat cel initial, insa, pana la urma, fiecare utilizator va decide cum isi va construi telefonul, dupa bunul plac si dupa buget.