Opinia Timisoarei

Armata preia Spitalul Judetean Deva, declarat focar de infectie cu coronavirus

Pe modelul Suceava, la Deva, Spitalul Judetean, declarat focar de infectie cu coronavirus, a fost trecut sub comanda militara.

Marti, managerul unitatii sanitare si directorul medical si-au inaintat demisiile, iar ministrul Sanatatii anuntase inca de ieri ca se ia in calcul instituirea unei conduceri militare in acest spital, unde Nelu Tataru s-a aflat miercuri in vizita.

La Deva au ajuns noaptea trecuta 3 medici militari, carora li se vor mai adauga alti trei. Acestia vor prelua managementul Spitalului Judetean, unitate dedicata COVID 19.

Prefectul de Hunedoara, Vasilica Poteca, declara marti ca sefii spitalului au demisionat pentru ca nu au reusit sa impuna programul de restructurare unitatii in fata medicilor de acolo, inclusiv programul de lucru de 14 zile, propus in conditii de izolare. Aceasta in conditiile in care in spitalul din Deva erau internati 99 de pacienti cu coronavirus.

UPDATE: Declaratiile ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, la Deva:

Am avut un management care nu a facut fata si lipsa de autoritate a facut ca sa avem parte de demisii. În acest moment am instalat manager si director medical medici militari. Am avut o informare de la echipa pe care am trimis-o in urma cu patru zile, la Spitalul din Deva în acest moment nu există circuite, iar dacă există nu sunt respectate. Avem o muncă ce trebuie să înceapă cu personalul medical, care este infectat, care dacă a fost infectat este în acest moment negativ și poate continua munca, care nu a fost testat în ce stare este, va fi testat. Trebuie să vedem ce este cu personalul care se află în autoizolare, autoizolare pe care fiecare și-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP în care putem spune câți doctori sunt infectați sau asistenți. În acest moment vom testa tot ce înseamnă personal medical, cei valizi vor efectua activitatea medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi- instituționalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineața să facă munca pentru care sunt pregătiți. Cei care nu vor accepta, nu ne putem permite să îi reintroducem în spital, venind din oraș, același virus. În condițiile în care avem personal medical care a fost pozitiv și a fost testat și prima și a doua oară negativ, va putea veni la serviciu și de la domiciliu, având în vedere că ei au imunitatea făcută și nu mai pot transmite

Acum ne vom deplasa la spital, vom vedea și condițiile de acolo, vom avea o discuție cu fosta echipă care trebuie să facă o predare – primire care va fi strict interimară pentru managementul militar pe care l-am impus, precum și cei din serviciile administrative care trebuie să prezinte o situație la zi

Au ajuns si azi noapte și astăzi, la Deva, și echipamente și echipamente și materiale sanitare. În condițiile în care vom avea o colabotate și am văzut disponiblitate, acest management va sta doar cât va fi nevoie urmând ca în 3-4 săptămâni să ne putem gândi la un management civil care să preia.
Rămâne Deva Spital Covid.

Sunt 111 pacienți din care 85 sunt confirmați covid. Recomandarea mea este să nu se interneze alți pacienți, este o Unitate de Primiri Urgențe care funcționează, Aceasta va investiga, va diagnostica și va dirija către spitale non- covid, patologie non – covid. Trebuie să ne gândim că există și patologie non – covid mai multă decât patologie covid și atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii. Nu putem evalua dacă un pacient este urgență sau nu, până nu consultăm. Deci trebuie să fire înțeles foarte clar, toți pacienții vor fi consultați.

 

Exit mobile version