Se fac de toate, de la cercei pana la cani usor personalizate cu diverse modele, tricouri, genti pentru doamne si domnisoare, pana la pantofi pictati cu iscusinta. Exista o sumedenie de modele si de site-uri de unde ne putem alege obiectele preferate, asa cum exista si preturi pentru toate buzunarele. Daca pentru o pereche de cercei trebuie sa platim de la 5 lei in sus, pentru o geanta de umar sau un tricou personalizat trebuie sa scoatem din buzunar mai bine de 40 – 50 de lei.
In Timisoara exista chiar si o asociatie care reuneste mai multi artisti handmade: Fabrica de Nori sau Cloud Factory. S-a infiintat in urma cu patru ani si participa la toate evenimentele importante din oras, cu expozitii, ateliere handmade si tot felul de activitati pentru timisorenii curiosi.
”Sunt artisti care fac de toate, de la cutii, la cercei, la haine, la bijuterii. Problema este ca sunt putine locuri in care acesti artisti pot sa-si expuna marfa, sunt doar evenimentele cultural-artistice unde mai merg. Cei mai multi si-au facut diverse conturi de Facebook, blogguri, site-uri. Nu putem spune ca arta handmade este un fenomen si nu este nici sustinuta de autoritatile locale. Ne mai cheama din cand in cand sa expunem la diverse evenimente, dar ar fi mult mai bine daca s-ar gasi un spatiu numai al nostru”, ne-a declarat Ana Maria Teodorescu, presedintele Asociatiei Cloud Factory din Timisoara.
Cei care s-au apucat de lucru manual nu o fac pentru a trai din asta, ci mai mult din hobby, desi peste hotare arta handmade este si un stil de viata. Pentru unele obiecte, materialele sunt extrem de scumpe si nu sunt multi care le apreciaza. Cei care totusi o fac, nu isi permit sa dea mai bine de 100 de lei pe un obiect frumos decorat, chiar daca este pictat manual.
Trocuri ad-hoc
”Nu este un mod de viata ceea ce facem noi, este mai mult un hobby. Materialele sunt scumpe. La inceput, cand au aparut astfel de obiecte si la noi, oamenii au fost foarte incantati”, ne-a mai spus Ana Maria. Un eveniment interesant pentru arta handmade din Timisoara este trocul ad-hoc, organizat aproape lunar de Asociatia Fabrica de Nori. Practic, este un targ in care timisorenii fac schimb de haine si de obiecte pe care nu le mai folosesc. Initiativa a inceput acum cativa ani si a prins foarte repede la doamnele si domnisoarele din Timisoara.
Tranzactiile se fac fara bani. Se schimba de toate, de la carti, pana la telefoane, cd-uri, zorzoane, jucarii, haine si multe altele. ”Oricine vrea sa dea o palma, simbolica, mercantilismului si goanei dupa bani, oricine crede ca valoarea obiectelor este relativa, oricine doreste sa recicleze prin reutilizare este asteptat la troc ad-hoc”, sunt motivele prezentate de organizatori pentru targurile in care se schimba obiecte. De obicei, aceste targuri au loc pe diverse stradute din Timisoara sau in curtile unor baruri renumite.