TIMISOARA. Temerarul inotator roman Avram Iancu, in fata unei noi provocari pe care o dedica aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
„A venit timpul sa ma intreb, din nou, ce anume pot sa fac eu pentru tara mea si nu ce poate sa faca tara pentru mine.
A sosit timpul pentru inotul principal al sezonului.Voi inota intregul curs al Rinului, de la inceputul marcarii kilometrice a fluviului, adica de la Vechiul Pod din Constance (Germania) si pana la varsarea acestuia in Marea Nordului, in Olanda.
In aproximativ 35 de zile de inot sper sa reusesc sa strabat cei 1032 de kilometri marcati ai acestui fluviu care strabate inima Europei.
Intregul meu efort va fi dedicat in exclusivitate aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
Asa cum fluviile strabat tarile si continentele fara sa tina cont de granite, tot asa imi doresc ca milioanele de romani sa circule liberi de la Marea Nordului si pana la Marea Neagra.
Imi doresc ca sutele de mii de romani care se intorc in tara de sarbatori sau in concedii sa nu mai stea la cozi kilometrice obositoare.
Imi doresc ca transportatorii romani sa nu mai piarda timp si sume importante de bani prin granite inutile. Romania este in EUROPA! Romania ESTE Europa!
Acest efort reprezinta umila mea contributie la implinirea acestui deziderat comun.Asadar, in 16.07.2023, incepand cu ora 10, ma voi arunca in apele Rinului, la Podul Vechi din Constance. Oricine este bine-venit la start.
Inotul va fi observat oficial si va fi recunoscut si certificat de catre cele mai importante organizatii mondiale de inot in ape deschise.
Observatorul oficial va fi instructorul de inot Radu Ileana din Alba Iulia, in varsta de 37 de ani, cu o experienta de 14 ani in predarea inotului la Deva si Alba Iulia.
Voi fi insotit de caiacisti ca suport acvatic, dar si de o echipa de suport terestru.Un sistem modern de livetracker va fi disponibil, permitand oricui si de oriunde sa vada in timp real progresul deplasarii mele„, a transmis Avram Iancu pe pagina sa oficiala.
Bibliotecar de profesie, Avram Iancu are la activ o multime de performante la inotul in ape deschise. In august 2016, el a traversat inot Canalului Manecii, iar in vara lui 2017 a inotat intreg cursul Dunarii, fara costum de neopren, pe o distanta de 2.860 de kilometri.
Anul trecut, Avram Iancu a obtinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizatiei Mondiale de Inot in Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), dupa ce in 2021 a reusit sa inoate 26 de kilometri impotriva curentului pe Dunare, intr-un timp de 18 ore si 30 de minute, o premiera mondiala. Pentru aceasta performanta, Avram Iancu s-a antrenat pe canalul Bega la Timisoara.
Anul trecut, sportivul a devenit primul roman care a traversat inot Canalul Bristol care desparte Anglia de Tara Galilor.