TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara, prin Consiliul Judetean Timis, isi doreste sa realizeze un muzeu la Parta, langa Timisoara, acolo unde a fost descoperit un sanctuar neolitic, vechi de aproximativ 7000 de ani.
Au fost atrase fonduri europene, iar proiectul a fost lansat joi, la Consiliul Judetean Timis.
Judetul Timis a fost selectat sa implementeze proiectul „Valorificarea potentialului siturilor arheologice Parta si Majdan pentru stimularea turismului in zona transfrontaliera Banat”, in parteneriat cu Muzeul National al Banatului si Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. Proiectul este in valoare de 660.000 euro, bani europeni.
„Consider foarte important acest obiectiv pentru intreaga regiune si sper ca impreuna sa reusim demararea lui si implementarea proiectului. Subliniez importanta proiectului in cadrul Euroregiunii DKMT. Vreau sa subliniez, de asemenea, ca avem parteneriate in cadrul DKMT, cum ar fi parteneriatul Capitalelor Culturale Europene. Chiar daca exista aceasta posibilitate a amanarii Capitalelor Culturale Europene, cred ca avem timpul necesar pentru realizarea proiectului sanctuarului neolitic de la Parta si Majdan„, a declarat Calin Dobra, presedintele CJ Timis.
Muzeul Banatului din Timisoara urmeaza sa demareze licitatia pentru constructia efectiva a acestui nou muzeu care va cuprinde si un punct de cercetare.
„Muzeul National al Banatului se ocupa de constructia punctului muzeal de la Parta, un proiect de aproximativ 400.000 de euro. Acest punct muzeal este deosebit de important atat pentru regiune, cat si pentru Romania. Pe langa muzeu va fi si o baza de cercetare care va permite continuarea cercetarii sitului arheologic de la Parta. Am finalizat proiectul, urmand sa scoatem la licitatie executia obiectivului„, a declarat Claudiu Ilas, directorul Muzeului National al Banatului din Timisoara.
In ceea ce priveste partea sarba, aici va fi reconditionat sanctuarul de la Majdan si va exista chiar si o macheta cu locul, asa cum era el in urma cu secole. Aici au fost gasite peste 150 de morminte, o biserica, mai multe cuptoare de ceramica, dar si diferite artefacte.
„Situl arheologic de la Majdan dateaza din secolul XII – XV. Cele mai vechi urme dateaza din secolul al XI -lea, urmele unei vechi biserici. In jurul bisericii avem mai mult de 150 de morminte si alte marturii ale existentei umane in zona. Avem reminiscente de cuptoare de ceramica in zona, precum si numeroase artefacte din domeniul numismatic,pana la cel decorativ si ceramic. Situl este partial acoperit si conservat si deocamdata poate fi vazut sub forma asta. Cu ajutorul banilor din acest proiect, am decis sa il aducem intr-o forma vizitabla. Deocamdata planuim sa reabilitam zidurile bisericii pana la 70 – 80 de cm ca sa fie vizitabila. Avem in plan si reconstruirea altor componente ale bisericii si cuptoarele de ceramica. Unul dintre mormintele importante va fi reabilitat in intregime si expus publicului vizitator. Vom realiza si 2 machete la scara, complete, cu biserica, cum arata ea in original si dependintele ei. Mai avem o casa de sute de ani care va fi si ea reabilitata si va fi transformata in Centru Turistic. Avem un numar impresionant de artefacte gasite in morminte, care vor fi reconditionate si expuse. Avem in vedere amenajarea de interioare, parcari, un parc pentru copii. Va asteptam la noi peste un an si jumatate„, au declarat reprezentantii Serbiei.
Autoritatile din Serbia spun ca acest proiect ajuta pentru dezvoltarea turismului in zona si ca vor implementa un alt proiect prin care vor construi o pista de biciclete care sa uneasca mai multe obiective turistice din zona cum ar fi conacele familiilor nobiliare sau parcurile de pe malul Tisei.
Consiliul Judetean Timis, in calitate de lider de proiect, va realiza o pagina web privind investitia, cat si materiale informative si de promovare. Muzeul National al Banatului, aflat in subordinea CJ Timis, va contracta proiectarea si executia punctului muzeal de la Parta. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promotionale pentru partea sarba si o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontaliera. In plus, acestia vor contracta serviciile de intocmire a documentatiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum si lucrarile de reconstructie a fundatiei bisericii de secol XIII.
Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse intr-un produs turistic transfrontalier care va include si o harta cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la targuri si catre agentiile de turism.
Sanctuarul de la Parta face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat in mijlocul unei asezari stravechi cu locuinte, unele dintre ele cu etaj. Asezarea dateaza de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar asezarea in sine este o asezare cu sant de aparare cu locuinte, stradute, case cu etaj, o viata extrem de dinamica.
O replica a acestui sanctuar se afla la Muzeul National al Banatului din Timisoara si poate fi vizitata la cerere.