De doua ore au avut nevoie membrii asociatiei „Timisoara Capitala Europeana” pentru a-si vota 7 reprezentanti in consiliul director. Practic, alaturi de viitorul presedinte si de directorul executiv, care vor fi votati la urmatoarele intalniri, cei 7 sunt oamenii care vor milita si vor face lobby ca in 2020, orasul de pe Bega sa fie inima culturii europene.
Constituirea Asociatiei aproape de amanare
Batalia pentru cele sapte locuri a fost una extrem de acerba. Unii membri au propus ca fiecare ramura implicata in proiectul Timisoara Capitala Culturala, mediul social, cultural, turistic, educational, arhitectural si cel privat, sa aiba cate un reprezentant in CD, in timp ce altii au dorit oameni cu influenta la Bruxelles si cu o recunoastere occidentala.
„Haideti sa facem ceva cu cap. Sa nu propun doar niste nume care ni se par noua ca ar fi bune. Sa fie oameni importanti, cu relatii, cu o anumita prestanta. Daca nu facem asta va iesi o ruga mascata iefina„, a punctat scriitorul Daniel Vighi.
O alta batalie a fost numarul de membri in CD. Initial s-a mers pe 5 locuri, insa la vot aceasta varianta a cazut, pentru ca exista riscul ca in cazul in acre unul dintre membrii ar fi lipsit de la sedinte si s-ar fi supus la vot un proiect, acesta sa cada. Asa s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa fie 7.
O alta problema intalnita a fost la numirea oamenilor care sa faca parte din Consiliul Director. Initial s-au propus mai multe nume: Codruta Popov, Radu Alexandru Nica, Marcela Titz, Calin Rus, Violeta Mihalache, Emil Cristescu si Vlad Gaivoronschi. Aceste nume au fost votate in unanimitate, pana la interventia poetului Puiu Iliesu care s-a aratat deranjat ca nimeni nu i-a intrebat pe cei propusi daca chiar isi doresc acest lucru.
„Acesti oameni trebuie sa fie oricand pregatiti ca o data pe saptamana sa se intalneasca. Noi l-am propus si votat pe Vlad Gaivoronschi, dar nimeni nu s-a intrebat daca el poate si are timp. Eu stiu ca e ocupat pana peste cap si nu va putea„, le-a atras Iliesu atentia celor prezenti in sala.
Asa s-a facut ca cei care au propus numele lui Gaivoronschi sa puna mana pe telefon si sa afle daca are intentia de a fi membru in Consiliul Director. Raspunsul lui Gaivoronschi a fost pozitiv. Nu acelasi lucru s-a putut constata la Calin Rus, propus si votat in CD. Rus a declinat oferta, motivand ca e prea ocupat.
A fost momentul in care se putea anula totul. Cei prezenti in sala au propus ca intalnirea sa se reia peste cateva saptamani, pentru ca nimeni nu este pregatit sa-si asume responsabilitatea numirii oamenilor intr-o astfel de functie, ca oamenii nu sunt pregatiti sa accepte, sau ca daca tot s-a asteptat 2 ani, se mai poate amana totul pentru 2 saptamani.
Ada Hausvater, directoarea Teatrului National Timisoara, a luat microfonul si, vizibil deranjata de tergiversarile care au loc de doi ani, a spus ca „ori astazi se voteaza totul, ori nu se va mai intampla nimic in perioada urmatoare„. Dupa lungi discutii in sala a fost propusa Sorina Jecza pentru postul lasat liber de Calin Rus.
Noul membru a trecut la vot in unanimitate, astfel ca toata lumea a putut pleca acasa linisita. In zilele urmatoare la Tribunal se va inregistra Asociatia, urmand ca in maxim o luna noii membri sa-si stabileasca echipele cu care vor lupta pentru strangerea de fonduri, pentru programe de promovare a Timisoarei in Occident si pentru coagularea tuturor factorilor sociali si politici intr-o singura directie: in 2020 Timisoara sa fie capitala culturala europeana.
Conferirea acestui titlu de catre Parlamentul European reprezinta o oportunitate de afirmare a Timisoarei pe plan european si de a intra intr-un circuit cultural si turistic care ii va oferi avantaje maxime la nivelul vizibilitatii, al dezvoltarii economice, coeziunii economice si sociale. In momentul de fata si-au anuntat intentia de a candida pentru acest titlu, Timisoara si Cluj-Napoca, urmand ca pana in 2015, Parlamentul European sa decida care oras va primi acest titlu.