In Ziua Sfanta, Duminica Invierii, traditia spune ca oamenii trebuie sa poarte haine curate si noi, ceea ce simbolizeaza primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara.
In dimineata zilei din Duminica Invierii o alta traditie spune sa pui in apa, un ou si un ban de argint si sa te speli cu aceasta apa pe fata. Astfel se spune ca vei avea obrajii rumeni ca oul si tari precum banul si in plus, vei avea si un an cu belsug.
Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei si a fi langa cei dragi. Ca si bucate traditionale care nu ar trebui sa lipseasca dupa masa de Pasti sunt ouale rosii, drobul si friptura de miel, pasca cu branza si vinul rosu.
Tot in aceasta zi este motiv de bucurie si pentru copii, caci este ziua cand vine iepurasul cu cosuletul plin de oua si cadouri. Iepurasul este si simbolul fertilitatii, care a fost o pasare ranita si pentru a nu muri a fost transformata de o zeita in iepuroaica, dar care totusi dupa transformare depunea oua, iar de aici a venit si vorba “vine iepurasul cu oua”.
De Pasti se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie. De asemenea, ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.