TIMISOARA. Te trezesti in fiecare dimineata mai devreme ca sa pornesti apa calda pentru a face dus? Astepti chiar si o jumatate de ora ca pe teava de apa calda sa curga pana la urma apa calaie? Te-ai saturat sa platesti apa rece pe post de apa calda? Impaca-te cu ideea! Solutia e la Colterm, care trebuie sa investeasca bani frumosi pentru rezolva aceasta problema.
Mii de timisoreni s-au debransat in ultima ani de la sistemul centralizat de incalzire din aceasta cauza. Noul director general al Colterm, numit interimar dupa demiterea lui Petrica Pampu, sustine ca problema poate fi rezolvata, insa este o munca asidua. Se pune insa pe treaba.
„Cea mai mare problema a Colterm, in cei 11 ani de functionare, a fost recircularea apei calde. Majoritatea debransarilor au fost din cauza apei calde, nicidecum a pretului facturii, ci a faptului ca oamenii nu beneficiau de ceea ce plateau. Am inteles acest principiu, acestea vor fi primele masuri pe care le vom lua. In aceasta vara, unde avem consumatorii racordati in totalitate, se vor face recirculari de apa calda. Acestea vor fi primele blocuri. Se va reface de la punctul termic pana la bloc. Asa mi se pare normal, avem o gramada de blocuri unde nu s-a debransat nimeni. Anul acesta avem 5 milioane de lei pentru investitii, din fonduri proprii”, ne-a declarat Cristian Mircea, directorul Colterm.
Colterm mai are acum 69.000 de abonati, populatia Timisoarei fiind, potrivit ultimului recensamant, de 319.279 de locuitori. Potrivit sefului societatii de termoficare, numarul debransatilor a scazut drastic fata de anul trecut. Doar 200 de timisoreni au trimis cereri de debransare la Colterm, fata de 1.000 cati au cerut debransarea anul trecut, in aceeasi perioada a anului. Oamenii se pot debransa doar din mai pana in august.
„Din fericire, numarul cererilor de debransare este undeva la 200, fata de 1.000 cate erau anul trecut. Perioada debransarilor a inceput la 1 mai si se incheie la 30 august. Primul val – vorbim aici si de cereri de reziliere a contractului, unde toata scara vrea sa se debranseze – este infim. Anul trecut am avut 3.500 de cereri, din care s-au concretizat undeva spre 3.000. Ei au depus cereri, dar nu au concretizat prin instalarea centralei. Majoritatea cetatenilor sunt nemultumiti de apa calda, pentru ca dau drumul la robinet si asteapta zeci de minute sa vina apa calda. Problema se poate rezolva prin montarea instalatiilor de recirculare, de la punctul termic la bloc, pe care trebuie sa le puna Colterm. Este obligatoriu sa facem asta”, spune Cristian Mircea.
Aceasta este solutia gasita de directorul interimar al Colterm. E nevoie insa de o investitie serioasa. Seful societatii de termoficare sustine ca „in mod normal, toate blocurile, cand au fost construite, ar fi trebuit sa aiba aceste instalatii de recirculare. In unele zone n-au fost puse deloc, in altele au fost puse, n-au mai fost schimbate, s-au surpat, au fost inchise din punctul termic”.
Oricum, „la numarul de imobile care sunt in Timisoara, investitia este destul de mare. Este cel mai important lucru, degeaba facem retehnologizare la ceva ce nu are functionalitate”, a conchis Cristian Mircea.