TIMISOARA. In lipsa stropirilor impotriva nesuferitelor insecte si in conditii de ploi din belusg, tantarii s-au inmultit peste masura la Timisoara in ultimele saptamani si au devenit foarte agresivi.
Desi contractul cu firma care s-a ocupat de dezinsectie si deratizare a expirat inca din luna mai, Primaria Timisoara nu a reusit sa organizeze la timp licitatia si sa parafeze o noua intelegere cu o societate care sa preia serviciul pentru urmatorii ani.
Administratia a cumparat joi, prin achizitie directa, servicii de starpire a tantarilor si mustelor in valoare de aproape 200.000 de lei fara TVA, adica putin peste 55.000 de euro cu TVA.
Contractul, valabil doar 4 luni, a fost incredintat tot celor de la Coral Impex, firma care a asigurat dezinsectia si deratizarea in ultimii 4 ani la Timisoara, intrucat legea permite campanii punctuale pana la finalizarea unei noi proceduri in SEAP si inchierea unei noi intelegeri.
Primaria Timisoara a reusit deocamdata sa intocmeasca si sa aprobe in Consiliul Local documentatiile pentru viitoarea licitatie in vederea gasirii unei firme care vreme de 4 ani sa acopere serviciile DDD si e dispusa sa plateasca 61.337.106,63 lei, fara TVA, adica aproape 15 milioane de euro cu TVA.
Valoarea activitatilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in Timisoara, in perioada 2019 – 2022, a fost de 3 ori mai mica:
b) Al doilea contract subsecvent – 3.954.109,86 lei
c) Al treilea contract subsecvent – 4.129.212,20 lei
d) Ultimul contract subsecvent din acordul cadru, inca in desfasurare – 4.608.231,06 lei.
Adica aproape 3 milioane si jumtate de euro cu TVA.
In documentatia intocmita de Primaria Timisoara, pe langa conformitatea substantelor folosite de firma ce va fi aleasa si asigurarea utilajelor si a angajatilor de care este nevoie, este prevazuta frecventa cu care vor trebui sa se faca operatiunile de dezinsectie si deratizare, respectiv cel putin o data pe luna vreme de 7 luni, la sediul primariei si punctele sale de lucru, in parcuri, scuaruri, spatii verzi, la Padurea Verde, perdelele forestiere, canalul Bega, in locurile de joaca.
Dincolo de tantari si muste, este prevazuta desinsectia pentru combaterea capuselor care se va face punctual in sezonul specific de aparitie a acestora (lunile aprilie – mai, respectiv septembrie – octombrie) sau in cazul focarelor aparute, dar si o actiune impotriva viespilor (identificare cuiburi, combatere infestare), care se va face punctual in functie de necesitati, in urma sesizarilor.
Dezinsectia cu avionul se va face de 2 ori pe an.