Medicii avertizasera inca din 20 decembrie ca bolnavii vor fi nevoiti sa-si plateasca medicamentele si controalele, dar autoritatile nu au reusit sa gaseasca o solutie.
Din 3 ianuarie, romanii vor fi nevoiti sa-si plateasca medicamentele si controalele, chiar daca si-au achitat contributiile de sanatate la stat. Medicii de familie sustin ca nu vor mai semna contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate si, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite.
Decizia medicilor vine dupa ce dialogul cu Ministerul Sanatii a esuat. Ei spun ca guvernantii nu au fost capabili sa-si onoreze promisiunile facute in luna noiembrie, cand medicii au iesit in strada pentru a cere mai multi bani pentru medicina primara, dar si inlaturarea birocratiei. Ministrul Bodog a promis ca totul se va rezolva “la masa dialogului”, dar negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.
Si premierul promitea in noiembrie ca ii va ajuta atat cu marirea bugetului pentru medicina primara, cat si cu debirocratizarea sistemului. Autoritatile le-au oferit aproape 300 de milioane de lei, dar medicii de familie spun ca banii nu sunt suficienti.
Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca unii medici au semnat deja contractele, asa ca pacientii nu vor avea de suferit. Insa in cabinetele in care medicii au decis ca vor continua protestul, bolnavii vor fi nevoiti sa plateasca. Preturile difera in functie de dotarile cabinetului, dar si de zona. De pilda o consultatie costa cam 30 de lei, in timp ce o ecografie sau o radiografie 50-60 de lei.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a anuntat inca din 20 decembrie ca, incepand cu data de 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.