Studiul genetic a confirmat rolul unei substante din aceasta planta in formarea tumorilor canceroase. Expunerea la o substanta numita acid aristolochic, continuta in plantele din genul Aristolochia, printre care se numara si marul-lupului (Aristolochia clematitis), care creste si in Romania, explica, cel putin partial, aparitia nefropateii endemice balcanice (NEB).
Boala afecta multi locuitori din sate din Romania, Serbia, Croatia si Bulgaria, provocand aparitia unor boli grave ale rinichilor si chiar cancere ale aparatului urinar, in proportie mult mai mare decat media din populatia generala. Locuitorii unor sate romanesti afectate au ingerat parti ale acestei plante fara ca macar sa stie, consumand faina contaminata cu marul-lupului.
Planta creste spontan in culturile de cereale si parti din ea pot ajunge sa fie macinate odata cu boabele, contaminand astfel faina obtinuta.
In Romania, marul-lupului se foloseste preponderent extern, dar exista si recomandari privind administrarea sa interna, ceaiuri, tincturi sau chiar vin medicinal.
Mai multe detalii pe site-ul descopera.ro