Studiul, realizat de cercetatori de la Universitatea St George din Londra, a avut la baza datele colectate in urma a noua cercetari clinice la care au participat 100.000 de persoane.
Acestia au demonstrat ca riscul de hemoragii interne ce pun in pericol viața unui pacient a crescut cu 30% in urma administrarii zilnice a aspirinei. Concluzia studiului a fost ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile la pacientii cu o stare de sanatate buna, care nu au fost diagnosticati cu vreo boala cardiaca, dar care iau zilnic aspirina in doze mici.
Chiar daca administrarea aspirinei zilnic, in doze mici, a dus la o scadere cu 10% a riscului de a suferi de o boala cardiovasculara, aceasta nu a determinat si o scadere notabila a deceselor cauzate de un accident cardiovascular sau de cancer, avand in schimb alte efecte secundare.
Aspirina previne formarea cheagurilor si este administrata pacientilor care sufera de o afectiune cardiovasculara, de exemplu, dupa implantarea unui stent coronarian. insa unii medici au inceput sa prescrie acest medicament in doze mici si pentru a preveni astfel de afectiuni.
Administrarea aspirinei pe termen lung poate provoca sangerari interne, ca in cazul unui ulcer, dar si sangerari oculare.
Totodata, studiul nu a demonstrat ca aspirina poate preveni decesul in urma cancerului. Studii realizate anterior si publicate in The Lancet au aratat ca aspirina ar avea un efect de protectie contra unor tipuri curente de cancer – la colon, prostata si plamani.