TIMISOARA. Odata cu zilele calduroase de primavara, timisorenii au inceput sa iasa tot mai des la iarba verde, la un gratar cu prietenii si, cum in Timisoara dezinsectie serioasa nu s-a mai facut de vreo 4 ani, s-au inmultit capusele care ii pandesc din vegetatie.
Deja la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, o multime de oameni au ajuns in ultimele zile muscati de periculoasele insecte, a dezvaluit managerul unitatii medicale Voichita Elena Lazureanu in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studioul HDV.
„Avem deja multe muscaturi de capusa. Cu cat de repede pacientul ajunge la un serviciu medical, nu neaparat la boli infectioase, la un serviciu medical care sa indeparteze acea capusa, cu atat este mai bine, cu atat contactul intre capusa si persoana muscata este mai mic. Cu cat este contactul mai mic, cu atat posibilitatea ca acea capusa sa transmita si sa dea acea boala Lyme este mai mica. Dar, daca au trecut 72 de ore, atunci probabilitatea este maxima. Atunci, noi, ca medici, ne comportam ca si cand acea persoana ar fi fost infectata cu acele richetti pe care capusele le vectorizeaza„, a explicat medicul Voichita Elena Lazureanu in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Medicul a explicat si cum ne dam seama ca am fost muscati de o capusa.
„Simptomele, pentru inceput sau cele mai intalnite, sunt o roseata, un eritem, uneori mai mic, alteori mai mare, cu o margine foarte rosie si foarte bine delimitata. Daca vedeti asa ceva, va rog frumos sa va adresati direct unui serviciu de boli infectioase pentru a obtine si pentru a beneficia de ajutor medical. Cea mai frecventa localizare este la nivel articular. Adica se acumuleaza lichid sau poate doar durere prin umflare a articulatiilor, iar la boala Lyme cea mai severa forma este de neuroinfectie, adica de afectare a creierului omului. Este o meingoencefalita progresiva, adica, daca nu este tratata ea merge incet incet spre deces„, a precizat dr. Voichita Elena Lazureanu.
Cat priveste leacurile babesti de indepartare a capuselor, care se gasesc din belsug pe internet, cum ca insectele ar putea fi scoase cu chibrituri, cu benzina, cu ulei sau cum trebuie capul rasucit invers decat acele de ceasornic, medicul e transant.
„Intr-adevar, trebuie rasucit capul in sens invers acelor de ceasornic, dar din nefericire acea capusa se fixeaza, musca din tesutul uman si atunci ideal este sa se mearga la un serviciu de medicina, de chirurgie. Nici macar noi, la Boli Infectioase, nu scoatem capusele pentru ca nu stim, noi doar dam tratament medical in functie de ce ne relateaza pacientii. La UPU trebuie mers, la un serviciu de urgenta cu chirurgie care sa indeparteze chirurgical, sa se asigure cu lupa sau microscop ca a fost indeparatata cu totul sau a fost indeparat capul capusei. Nu putem sfatui pe nimeni sa foloseasca ulei sau benzina, pentru ca am vazut foarte mari complicatii sau neplaceri pentru ca te poti arde, te poti zgaria, te julesti, se suprainfecteaza si astfel dureaza tratamentul mai mult, ceea ce ne facem noi cu mana noastra, decat indepartarea chirugicala a capusei. Deci ideea este sa indepartezi acea capusa atasata, dar daca intre timp a cazut, tot trebuie sa mergi, daca vezi roseata respectiva, trebuie neaparat sa te prezinti la medic. Da, mai bine te duci degeaba si nu este nimic si este doar o simpla iritatie sau altceva decat sa treci peste o capusa care se poate fixa si sta 3, 4, 5 zile, o saptamana, pana cand se gandeste totusi sa elibereze terenul„, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara.
Medicul Voichita Elena Lazureanu, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.