TIMISOARA. Politistii locali au fost chemati sa intervina de urgenta dupa ce un fragment de zid s-a desprins de pe fatada Palatului Culturii, care adaposteste Opera si teatrele Timisoarei.
Se pare ca din pricina ploilor, o portiune de travertin din zona coltului dinspre strada Alba Iulia s-a umflat si a cedat.
Bucata instabila s-a pravalit in piata si doar norocul a facut ca nimeni sa nu fie in apropiere in acel moment.
Politistii locali au intins o panglica avertizoare prin care trecatorii sunt atentionati sa nu intre in perimetrul cuprins intre fatada Operei si intrarea in pasajul subteran.
Este stiut faptul ca de multi ani se impune renovarea fatadei Operei, care e tot mai degradata, insa problema au reprezentat-o intotdeauna banii si faptul ca o reabilitare capitala ar trebui facuta impreuna cu Ministerul Culturii.
In Bugetul Timisoarei pe 2015 a fost prevazuta suma de 180.000 de lei pentru pregatirea documentatiilor tehnice in vederea reabilitarii fatadei cladirii simbol a orasului.
Desi in mai multe randuri s-au facut propuneri pentru readucerea fatadei la infatisarea din urma cu 100 de ani, acest lucru pare imposibil de realizat.
Insa, ar putea fi scoase la lumina statuile care se gasesc in nisele imobilului de pe fatada, care acum sunt acoperite de placile de travertin.
„Interventii nu pot avea loc decat cu fonduri alocate de Guvern. Solutia care trebuie aplicata pentru reabilitarea Operei, o cladire emblematica pentru orasul nostru, este consider eu, pastrarea aspectului actual care a fost dat de catre cel mai mare arhitect pe care noi l-am avut, Duiliu Marcu si care asigura o armonie pietei. Dorim extragerea celor 2 statui aflate ascunse in frontispiciu. Nu se potriveste ca cele doua statui sa fie lasate la vedere, in nișe, in locul unde sunt actualmente pentru ca aspectul fatadei a fost total schimbat fata de cum era initial”, sustinea pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu inca din 2014.
Primarul mai spune ca cele doua statui ascunse dupa actuala fatada a cladirii Operei ar trebui scoase de acolo si puse in valoare, expuse in fata cladirii, in piata.
„Lucrarea este una foarte costisitoare, pe care noi nu o putem duce de la bugetul local. E o cladire monumentala, e una dintre cele mai emblematice clăadiri pe care le are municipiul Timisoara, daca nu cumva cea mai, si trebuie sa fie reabilitată asa cum se cuvine. Facem diligente in continuare pe langă Ministerul Culturii sa fie sprijinit si acest obiectiv, desigur noi avand disponibilitatea sa cofinantam„, a mai declarat Robu.
Timisoreanul Flavius Ignea a facut mai multe fotografii in Piata Operei, miercuri seara, imediat dupa desprinderea bucatii de travertin, imagini pentru care ii multumim.