Oficiali ai Ministerului Transporturilor impreuna cu cei ai CNADNR pregatesc sistemul de taxare al autostrazilor din Romania. Soferii vor fi obligati sa plateasca, daca vor sa circule pe A1 si A2. Taxa va scoate din buzunarul fiecarui sofer minimum 1,75 de euro pentru fiecare 100 de kilometri parcursi pe autostrazile construite din bani publici sau europeni, noteaza capital.ro.
Romanii au scos din buzunar, de la 1 aprilie 2014 pana astazi, circa 1,5 miliarde de euro pentru drumuri si autostrazi pe care tara noastra nu le are. Banii au fost colectati din rovinieta si acciza de 7 eurocenti/litru de carburant. Cu toate acestea, colosala suma de aproximativ 1,5 miliarde de euro nu este suficienta pentru reprezentantii statului, care sunt hotarati sa introduca o noua taxa.
Prima autostrada din Romania pentru care soferii vor fi taxati este A1, Bucuresti-Pitesti. Taxe se va aplica dupa ce soseaua cu patru benzi, cu o lungime de aproximativ 110 km, va suporta reparatii capitale. Urmatoarea pe lista oficialilor Ministerului Transporturilor este autostrada Bucuresti-Constanta, romanii fiind nevoiti sa-si suplimenteze bugetul pentru un concediu pe litoralul romanesc, incepand din vara anului 2018, cu suma aferenta taxei de autostrada.
Cel mai probabil, tot de atunci se va plati vinieta si pentru segmentul Nadlac-Timisoara-Lugoj-Deva, cand va fi gata.
Bucuresti-Pitesti, reparata cu bani privati
Taxarea soferilor pe autostrazile Bucuresti-Pitesti (A1) si Bucuresti-Constanta (A2) va fi introdusa dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, ne-au confirmat surse din cadrul Ministerului Transporturilor. Lucrarile de intretinere a celor doua autostrazi sunt parte a unui proiect de concesiune care include si constructia centurii de Sud a Capitalei, proiect care va fi batut in cuie pana la finele acestui an. Mai exact, concesionarul repara autostrazile A1 si A2, taxeaza participantii la trafic, vin banii si apoi incepe sa construiasca centura de Sud a Bucurestiului. Pentru a nu bulversa traficul pe cele doua sosele cu patru benzi, prima autostrada care va intra in reparatii capitale din bani privati este Bucuresti-Pitesti. Reparatiile capitale pentru cele doua autostrazi sunt estimate la circa 200 milioane de euro.
800 milioane de euro/an, colectati pentru drumuri
Cei mai multi bani pentru autostrazi si drumuri nationale au inceput sa fie colectati incepand cu data de 1 aprilie 2014 din plata accizei de 7 eurocenti pe carburanti. Dupa un an de la impunerea acestei taxe, Ministerul Finantelor raporta o colectare de circa 2,8 miliarde de lei (aproximativ 630 milioane de euro). Tot pentru drumuri si autostrazi, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) obtine anual aproximativ 250 milioane de euro din roviniete. Un calcul simplu arata ca in perioada 1 aprilie 2014-31 decembrie 2015, Ministerul Finantelor a strans peste un miliard de euro din plata accizei de 7 eurocenti pe carburanti, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a colectat de circa 440 milioane de euro din rovinieta. Cu 1,44 miliarde de euro s-ar fi construit 288 km de autostrada la campie, tinand cont de pretul mediu pe kilometrul de autostrada construit la noi.
Ultimii doi ani au fost cei mai slabi la acest capitol. In 2014, s-a taiat panglica pentru 50 km de autostrada, anul trecut, 47 de kilometri au fost deschisi circulatiei, iar 22 de km inchisi pentru reparatii la nici un an de la taierea panglicii.
Si taxa, si rovinieta
Fosta conducerea a companiei ne-a comunicat in anii anteriori ca inainte de introducerea taxarii pe reteaua de autostrazi vor exista discutii prealabile cu reprezentantii Comisiei Europene, intrucat rovinieta ar trebuie eliminata. Doar ca reprezentantii CNADNR au o alta pozitie: banii care urmeaza sa fie colectati din taxa de autostrada vor fi folositi la intretinerea acestora, astfel ca este nevoie de o sursa de venit pentru modernizarea si intretinerea retelei de drumuri nationale. Cert este capotrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeana, rovinieta poate fi pastrata doar pana la taxarea autostrazilor.
Mai multe aici!