Potrivit reprezentantilor CNADNR, odata cu insalarea aparatelor in 2010 s-a constatat o crestere sensibila a incasarilor la taxa de rovinieta.
Camerele au fost amplasate strategic, in puncte care nu pot fi ocolite de soferi, iar pe timpul noptii, sistemele de supraveghere vor detecta placutele masinilor si in infrarosu.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a incheiat pana in momentul de fata contracte ce permit plata rovinietei de catre participantii la trafic prin sistemul sms cu doi din cei trei mari operatori de telefonie mobila. in cursul saptamanii viitoare urmeaza a fi incheiat contract si cu cea de-a treia mare companie de telefonie mobila din tara noastra.
Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR SA. Pe soselele din Romania sunt amplasate posturi de control dotate cu camere de luat vederi, care recunosc numerele de inmatriculare ale masinilor de la o distanta de 20 de metri. Numarul de inmatriculare al autoturismului este verificat in baza de date si in cazul in care nu a fost platita rovinieta proprietarul masinii va fi amendat.
Pe raza Directiei de Drumuri si Poduri Timisoara sunt montate 9 camere de monitorizare video pentru detectarea soferilor care nu si-au cumparat roviniete: 2 in judetul Arad, 3 in judetul Timis, 2 in judetul Caras Severin si 2 in Hunedoara.