Un nou test medical pentru cei care doresc sa obtina sau sa isi schimbe un permis de conducere ar trebui sa devina obligatoriu, potrivit unei directive a Uniunii Europene. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 si in Romania vom avea nevoie de testul pentru apnee in somn.
Pentru testare, subiectul trebuie sa doarma o noapte intr-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatura speciala. In toata tara au competente pentru a efectua testele de somnologie doar 70 de medici, potrivit gandul.info. Cele 40 de laboratoare de somnologie din tara pot verifica circa 20.000 de persoane pe an, daca functioneaza la capacitate maxima. In cazul in care este descoperit un caz de apnee se recomanda folosirea unui aparat de respirat cu presiune pozitiva, pacientul mai petrece o noapte in laborator, pentru ca medicii sa poata supraveghea reactiile la tratament.
Anual, aproximativ 200.000 de romani isi iau sau isi schimba carnetul auto si au nevoie de examen medical. Laboratoarele nu vor putea face fata cererii, iar mersul la privat nu va fi o optiune din cauza lipsei specialistilor.
O solutie ar fi introducerea unui test care simuleaza condusul pe un drum monoton, timp de o ora sau doua. Doar cei care atipesc in simulator ar urma sa fie trimisi o noapte la spital. Simulatoarele trebuie, insa, achizitionate, autorizate si dotate cu personal calificat.
Sindromul de apnee in somn reprezinta oprirea respiratiei in timpul somnului, urmata de trezirea din lipsa oxigenului. Aceste treziri episodice nu sunt constientizate, dar perturba calitatea somnului, astfel incât pacientul se simte obosit toata ziua. Sforaitul persistent si zgomotos este un simptom la marea majoritate a celor care sufera de apnee obstructiva. Alte simptome sunt senzatia de sufocare, mersul frecvent la toaleta in timpul noptii, adormirea in timpul unor activitati de rutina, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitatea si somnolenta in timpul zilei. Din cauza acestor probleme, riscul ca un sofer sa adoarma la volan sau sa faca accidente este crescut.