TIMISOARA. Daca mergeti la cumparaturi la supermarketurile din Timisoara, trebuie sa aveti mare grija unde va lasati masina si pentru cat timp! Mai multi soferi s-au declarat pacaliti in ultima vreme de cei de la firma Ingerii Galbeni si au fost nevoiti sa scoata bani frumosi din buzunare pentru a-si recupera autoturismele.
Angajatii firmei, care a incheiat contracte cu supermarketurile din oras, au amenajat mai multe locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap. Insa placutele care ii anunta pe soferi ca locurile sunt pentru aceste categorii de persoane au fost puse in asa fel incat, spun soferii, acestea nu pot sa le vada decat daca coboara din masini inainte sa parcheze. Iar atunci cand este intuneric, adauga ei, nu pot fi observate.
Oamenii se plang ca patronii marilor magazine isi bat joc de clienti si ca angajatii Ingerii Galbeni nici macar nu rup chitante atunci cand li se achita amenzile pentru deblocarea rotilor. Doua femei au patit-o recent la magazinul Billa de pe Bulevardul Liviu Rebreanu.
„Locuiesc in zona, pe Liviu Rebreanu. Magazinul Billa s-a infiintat candva anul trecut, de la bun inceput au fost niste locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Acest loc pe care am parcat acum a fost infiintat peste noapte, este o capcana gandita de cei de la Ingerii Galbeni. Este locul cel mai apropiat de magazin, toata lumea stia ca este un loc disponibil, nu pentru persoanele cu handicap. Nici nu se vede acel semn, care este oricum foarte mic, nu se vede deloc noaptea. Mai mult de 10 minute nu am stat in magazin, cand am iesit m-am trezit cu roata blocata. A venit un angajat al firmei la mine, fara uniforma, mi-a spus ca mi-a blocat roata ca am parcat neregulamentar si ca trebuie sa platesc 488 de lei, in caz contrar imi ridica masina si ca o pot recupera abia a doua zi. Era 800 de lei recuperarea masinii”, ne-a spus Olivia Micsa, o timisoreanca revoltata foc. Femeia isi facuse cumparaturile in supermarketul de pe Bulevardul Liviu Rebreanu.
A sunat la 112, insa i s-a spus ca Politia nu poate interveni in parcarile private.
„L-am rugat sa-mi deblocheze roata si sa-mi arate un contract pe care il au cu Billa, mi-au spus ca nu pot sa-mi arate decat in instanta un act. Nu aveam bani la mine, am sunat pe cineva sa vina sa mi-i aduca. La un moment dat am zis ca ma urc in masina si nu au cum sa o ridice, mi-au spus ca ma ridica oricum cu tot cu masina. Mi-a fost frica de chestia asta, pana la urma le-am platit suma, dar l-am chemat pe seful lor, care mi-a spus ca vrea sa fie om de omenie si ca va accepta sa-i platesc doar suma de 488 de lei, nu voi primi bon fiscal, desi el il va taia, pentru ca asa eu voi avea dovada ca ar fi incalcat regulamentul. Drept urmare, i-am dat banii, nu aveam ce altceva sa fac… Nu am primit niciun bon, mi l-au aratat, dar nu mi l-au dat. Ei m-au amenintat cu un lucru pe care nu au voie sa-l faca, sa imi ridice masina. Cel putin in fiecare seara sunt vreo 3-4 masini ridicate, este o capcana pentru fraieri. Atata vreme cat este o parcare privata, ar trebui sa existe o bariera”, a completat soferita.
Olivia Micsa sustine ca regulamentul de parcare este cumva ascuns de soferi si ca cei de la supermarket ar trebui sa-si asume o bariera, pentru ca oamenii sa stie clar ca este vorba despre o parcare privata. Femeia a facut si plangere penala impotriva reprezentantilor Billa.
„Imi pare rau ca oamenii nu iau niciun fel de atitudine, ei zic ca au scapat cu 500 de lei si nu au mai platit 800. Eu am facut o plangere penala”, ne-a mai spus aceasta.
Soferita pacalita: M-am simtit ca la vanatoare
La doar o zi de la acest incident, o alta femeie a fost nevoita sa scoata din buzunar aproape 500 de lei pentru a pleca cu masina acasa din parcarea magazinului, dupa ce a stat doar cateva minute in supermarket. Soferita s-a simtit pur si simplu vanata de angajatii firmei, care i-au blocat ambele roti la masina. Parcase intr-adevar pe un loc cu handicap, prost semnalizat.
„Am avut un sentiment de vanatoare. Am intrat in parcare, nu fac cumparaturi la acel Billa, pe Rebreanu, spre Calea Sagului, era seara, intuneric, nu se vedea deloc locul cu handicap. Sunt client fidel Billa si n-am mai patit asa ceva pana acum. Parcarea era aproape goala, m-am strecurat in acel loc pentru ca ma blocase un microbuz si nu puteam trece. Am stat 3 minute in magazin, nu mai mult. Cand am iesit din magazin am incremenit. Masina era blocata la ambele roti. Nici nu se vedea clar ca este loc pentru persoanele cu handicap. Am avut in familie persoane cu handicap, stiu ce inseamna acel loc si respectul fata de aceste persoane. In momentul in care am parcat, botul masinii mele a acoperit acel semn. Pe un gardulet in fata este pus un semn, extrem de jos, abia se vede. Este pur si simplu o vanatoare… In viata mea n-am avut o amenda pentru condus, pentru parcare. Eu nu inteleg cum poate primaria sa le acorde acest drept, pentru ca am sunat la Politie si mi s-a spus ca ei n-au ce sa faca, pentru ca au autorizatie de la primarie”, s-a plans timisoreanca.
Reprezentantii Billa se scuza si spun ca parcarea este administrata de o firma de imobiliare, aruncand astfel pisica la firma care este proprietara pe teren.
„Suntem in permanenta preocupati sa oferim clientilor nostri servicii la cele mai inalte standarde de calitate. In ceea ce priveste activitatea companiei Ingerii Galbeni, mentionam ca parcarea ce deserveste supermarketul situat pe strada Ranetti se afla in administrarea unei comapnii, ce inchiriaza si spatiul in care functioneaza magazinul. Proprietara spatiului detine un contract de colaborare cu Ingerii Galbeni. Desi parcarea din fata magazinului nu intra in administrarea noastra, vom lua legatura cu compania ce detine acest spatiu pentru a investiga plangerile clientilor si pentru a gasi o solutie ca acest tip de situatii sa nu se mai repede”, au transmis, pentru opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Billa Romania.
De cealalta parte, autoritatile locale ridica si ele din umeri, pentru ca pur si simplu nu pot interveni in parcarile private. Consilierii locali au aprobat anul trecut o hotarare de consiliu local prin care interziceau activitatea firmei Ingerii Galbeni, insa Prefectura Timis a anuntat ca ar fi ilegala. Hotararea a fost modificata in asa fel incat Politia Locala poate interveni doar pe strazi, nu si in parcarile supermarketurilor.
„HCL 146/2014 privind modalitatea de parcare in centre comerciale si reglementarea ridicarii, transportului si depozitarii unor vehicule este in vigoare si se aplica de catre politistii locali. Sanctiunile prevazute sunt intre 2.000 si 2.500 de lei. Politistii locali au aplicat un numar de 38 de sanctiuni in urma sesizarilor primite de la cetateni”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.