TIMISOARA. ‘Nu stiu’, ‘Habar n-am’, ‘Printul Savoya…?’, ‘A fost eliberat orasul de otomani?’. Acestea au fost doar o parte dintre raspunsurile oferite de tineri, si nu numai, cand au fost intrebati daca stiu ce insemnatate are ziua de 3 August pentru Timisoara, Ziua Orasului nostru.
CITESTE SI: 100 de ani de Banat in Romania. Povestea zilei de 3 August, devenita Ziua Timisoarei
Momentul care a schimbat istoria acestor meleaguri, cand a fost instaurata administratia romaneasca, iar Banatul s-a unit cu Romania Mare, nu reprezinta mare lucru pentru tanara generatie, dar nici pentru multi dintre parintii lor.
VIDEO: George Stefanita
Vinovati pentru ignoranta oamenilor sunt deopotriva scoala si autoritatile, crede profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean, cel care din pozitia de consilier local a militat pentru organizarea unor evenimente speciale in Timisoara in 2019, cand se implineste exact un secol de la acel moment marcant al orasului.
„Vina e impartita. Pe de o parte, nici in oras nu se promoveaza foarte mult acest eveniment. Ar putea fi mai multe locuri in care sa se mentioneze ce s-a intamplat in 3 August. Pe de alta parte, daca ne uitam in manualele de istorie, de la clasa a IV-a la clasa a XII-a, evenimentul din 3 August nici macar nu este notat in vreun coltisor de pagina, dar mai sa vorbim de o prezentare pe larg. E tema cu Marea Unire din 1918, care este cunoscuta, dar despre Banat nu se povestesc foarte multe.
Am mai spus-o si revin asupra acestei propuneri. Poate ar trebui sa fie inclus in programa scolara un curs optional, la care copiii sa invete despre istoria locala. De multe ori, istoric, noi suntem asimilati evolutiei Transilvaniei si cam atat. Singurul moment in care suntem mentionati e Revolutia din 1989 si este pacat, pentru ca Timisoara a dat atat de multe din punct de vedere istoric.
Zilele acestea, autoritatile s-au straduit sa marcheze centenarul momentului 3 August. Moda reconstituirii istorice e frumoasa pentru ca il duce pe om in peisajul vremurilor acelea. Sigur ca se poate mai mult, dar, pe de alta parte, momentul e si intr-o perioada in care orasul e mai liber, sunt concedii, si e pacat ca nu beneficiaza toti timisorenii de acest eveniment„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro profesorul Sorin Ionescu.
CITESTE SI: 4 zile de sarbatoare, de Ziua Timisoarei. Programul complet, pe ore