TIMISOARA. Evaluarile initiale la mai multe materii, facute in premiera pe calculator, tableta sau telefon, sub semnul suspiciunilor de frauda in Timis.
Luni a fost anulata proba programata la Biologie gimnaziu, dupa ce, multi copii ar fi copiat raspunsuri de pe internet ori au folosit ChatGPT-ul, lucru petrecut izolat si la testele precedente.
Elevii au fost anuntati ca s-a anulat proba si ca va fi reprogramata.
Conform Inspectoratului Scolar Timis, de vina ar fi fost lipsa vigilentei profesorilor supraveghetori. Cum testul s-a dat la aceeasi ora in toate scolile, in clase s-au aflat in multe dintre cazuri dascali de alte materii, care doar au asigurat linistea si ordinea in timpul in care copiii rezolvau subiectele.
Astfel, au fost elevi care, in timpul testarilor anterioare, au folosit device-urile pentru a consulta raspunsuri pe Google ori chiar inteligenta artificiala si, astfel, au obtinut punctaje in totala neconcordanta cu nivelul cunostintelor.
Inspectoratul Scolar a luat rapid masuri. Proba la Biologie la nivel de gimnaziu, de luni, a fost anulata.
”Am observat, inca de saptamana trecuta, insa astazi fenomenul s-a extins extraordinar, in sensul ca ies de pe tab, deschid un nou tab, o noua pagina, si folosesc ChatGPT.
Intelegem ca sunt probleme si pe partea de cadre didactice, sunt situatii in care nu sunt bine supravegheati, si exista mesaje din partea parintilor ca sunt incurajati sa faca lucrul acsta, drept pentru care nu aruncam banii pe fereastra.
Noi am vrut sa facem un lucru serios, dar, daca asa stau lucrurile, trebuie sa ne luam masuri de precautie si sa reluam proba de astazi.
Nu renuntam la tot ceea ce ne-am propus, dar urmeaza o sedinta cu toti directorii si avem toate situatiile: nume de copii, unitati de invatamant unde lucrul acesta s-a intamplat (unde s-a incercat fraudarea- n.r.)”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Aura Danielescu, inspector-sef al ISJ Timis.
Potrivit ISJ Timis, la proba de Biologie de luni dimineata, jumatate dintre elevi au incercat sa triseze.
„In cursul acestei dimineti, din numarul total de copii care trebuiau sa dea proba la Biologie, am constatat ca aproximativ 50% dintre ei au inchis si au deschis alte tab-uri, lucru usor de observat de cei la BRIO, care gestioneaza platforma de testare. Exista suspiciuni de fraudare, mai ales ca timpul de rezolvare a acestor subiecte, desi era de 50 de minute, el a fost extrem de mic, iar punctajul extrem de ridicat, situandu-se la nivelul excelentei foarte multi elevi din unitati de invatamant din judetul Timis care nu aveau neaparat cele mai bune rezultate, atunci cand vorbim despre Evaluare Nationala sau Bacalaureat„, a mai precizat Aura Danielescu.
Dupa sedinta cu directorii de scoli, ISJ Timis a decis sa continue sustinerea testelor de evaluare initiale, Biologia urmand sa fie reprogramata. De maine, elevii care vor deschide un alt tab in timpul sustinerii probei, in incercarea de a cauta raspunsuri, vor fi blocati in platforma.
Printr-o initiativa ISJ, sprijinita financiar de Primaria Timisoara, elevii de clasa a IV-a, gimnaziu și liceu au inceput saptamana trecuta evaluarile initiale, prin platforma BRIO dedicata judetului, care verifica la ce nivel sunt dupa vacanta la materii precum matematica, romana, istorie, fizica, biologie, chimie, informatica ori geografie.
Durata testului, indiferent de clasă, este de 50 de minute. La finalul fiecărui test este generat un raport cu rezultatele obţinute de fiecare elev la testul respectiv. Notele nu vor fi trecute in catalog decat la cerere.
Conform metodologiei, testarea online folosita deja cu succes in judetul Iasi, rezultatele vor fi folosite pentru a ajuta la “imbunatatirea performantei elevilor pentru fiecare clasa sau unitate de invatamant, cat si in stabilirea strategiilor de consiliere, monitorizare si control pe care Inspectoratul Școlar Județean le va pune in practica de-a lungul intregului an scolar 2024-2025”.