TIMISOARA. ‘Este o nerealizare‘. Asta spune primarul Robu despre modul in care s-a facut deszapezirea trotuarelor din oras. Pentru ca, spune edilul, desi au fost cumparate freze cu care s-ar fi putut actiona, reprezentantii consiliilor de cartier nu s-au… mobilizat la nivelul asteptarilor lui.
„S-a intervenit cu capacitatea redusa pe care am avut-o. S-a topit zapada, a fost umiditate si peste noapte a inghetat. Este o nerealizare. Nu am avut capacitatea de a se interveni mai mult. Am spus, au fost probleme si sa speram ca nu ne vom mai intalni cu asa ceva. Vom face licitatie pentru contractarea de operator de deszapezire si o sa analizam, nu stiu daca merge asta, sa vedem daca nu este oportun sa achizitionam cateva mijloace, nu mari, si direct la primarie, pentru ca in situatii de forta majora, sa putem interveni la nivel de trotuare. Ce am facut acum cativa ani a fost ca am supraestimat spiritul civic. Am considerat ca, daca am cumparat 44 de freze de deszapezire foarte bune pentru trotuare, curti, si le dam consiliilor de cartier, ei se vor organiza, cetatenii, prin asociatiile de proprietari, si vor transmite acele freze, sa se faca rapid deszapezirea pe trotuar, in fata blocurilor si caselor. Din pacate nu au fost folosite”, a spus primarul Nicolae Robu.
Cu toate acestrea, Robu spune ca ia in considerare achizitia de noi utilaje pentru curatarea trotuarelor si a podurilor.
„Daca vom face achizitie de ceva utilaje, nu le mai dam altora, le tinem, si in situatii de forta majora, sa intervenim pe trotuare, peste poduri, cu forte proprii. In situatii de forta majora trebuie sa ne mobilizam. Mai trebuie sa facem si voluntariat. Vom analiza si vom stabili daca este oportun sa facem aceasta achizitie”, a adaugat Robu.
Va reamintim, in 2013, Primaria Timisoara a cumparat 44 de freze de zapada cu 2000 de lei bucata, tocmai pentru a fi folosite la indepartarea nametilor din zonele inguste si de pe trotuare.
17 dintre freze au fost incredintate coniliilor consultative de cartier, care in marea lor majoritate, le-au aruncat intr-o boxa si acolo au zacut cu anii, fara sa fie folosite.
Reprezentantii Primariei au reusit sa recupereze 8 dintre ele si incearca sa le gaseasca si pe celelalte 9 despre care cei de la consiliile de cartier sustin ca nu le mai gasesc.
Restul utilajelor au fost date la scoli si spitale, drept urmare nu mai sunt in responsabilitatea Biroului Salubrizare din cadrul Primariei Timisoara.