Opinia Timisoarei

Au fost depuse sute de cereri de debransare de la Colterm, la Timisoara. Reprezentantii societatii de termoficare linistesc populatia: Facem stocuri de carbune si gaze de acum pentru iarna

TIMISOARA. Colterm anunta ca sute de apartamente si blocuri in intregime se debranseaza de la sistemul centralizat de incalzire, dar exista si situatii in care dezvoltatori au ales societatea de termoficare pentru constructii noi. Totodata, conducerea linisteste populatia si anunta ca au inceput pregatirile pentru imbunatatirea serviciilor de furnizare a incalzirii si apei calde pentru iarna 2022-2023.

CITESTE SI: E oficial! Colterm Timisoara amenda de 14,5 milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare pentru 2021

Finalul lunii in curs ne va gasi cu un stoc 6.200 tone de carbune, iar in total, pentru asigurarea necesarului pentru sezonul rece urmator, intentionam achizitia cantitatii de 250.000 de tone de carbune.

Totodata, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmeaza, am incheiat contracte cu opt furnizori, principalii doi fiind Romgaz si OMV-Petrom, pentru cantitatea de 190.165 MWh. Pe de alta parte, in premiera pentru sistemul centralizat de termoficare, conform OUG nr. 27/2022, am reusit sa cream si stocuri de gaze naturale. Mai exact, a fost inmagazinata, pana in prezent, cantitatea de 3.273,153 MWh de gaze, cu precizarea ca, pana in luna octombrie, vom avea un stoc de gaze naturale de 40.320 MWh„, transmit reprezentantii Colterm.

De asemenea, se deruleaza in continuare proiectul pe fonduri europene pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Timisoara, inceput acum cativa ani. E programat sa se incheie in iulie 2023.

Conducerea Colterm sustine ca s-au facut o serie de reparatii la CET SUd, la cazanele de abur si la sistemul de control de la turbina cu abur si vor mai fi facute si altele.

Pana in prezent, au depus cereri de deconectare individuala un numar de 320 de proprietari de apartamente, iar 25 au solicitat debransarea, respectiv rezilieri ale contractelor de furnizare a energiei termice„, mai transmit reprezentantii societatii de termoficare. Cele 25 de debransari la care se face referire sunt in principal la blocuri in integralitatea lor sau la scari de blocuri, unde locatarii au ales sa renunte cu totii la Colterm, nu doar cativa.

Cei de la societatea de termoficare anunta insa ca exista si exceptii si precizeaza ca un dezvoltator imobiliar din nordul Timisoarei a decis sa branseze direct la Colterm un bloc nou cu 85 de apartamente pe care il va ridica in urmatoarea perioada.

Va reamintim, in urma cu 2 saptamani, Administratia Fondului de Mediu a transmis companiei de termoficare din Timisoara, Colterm aflata in insolventa, instiintarea legata de o noua amenda in valoare de 14,5 milioane de euro pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie 2022, a certificatelor de poluare aferente anului 2021.

CITESTE SI: 5 firme nou infiintate la Timisoara pentru… salvarea Colterm. Ca sa poata primi bani europeni pentru planurile de viitor, administratia Fritz are nevoie de societati ‘curate’

Amenda este in valoare de 71.862.221 lei, adica aproximativ 14,5 milioane euro.

Nici in urma cu un an, administratia Fritz  nu a cumparat aceste certificate pentru anul anterior, iar atunci AFM a amendat Colterm cu 21 milioane de euro.

Cele doua amenzi se adauga unor datorii de peste 300 de milioane de lei la diferiti furnizori si ANAF.

 

Exit mobile version