Opinia Timisoarei

Au iesit cu tractoarele la frontiera si pe coborarile de pe Autostrada Vestului. Protest al agricultorilor in Timis. Video

TIMISOARA. Asa cum au anuntat inca de ieri, agricultorii au iesit in strada vineri sa protesteze in mai multe locuri din tara.

Primii, dimineata, la vama Cenad din judetul Timis, unde s-au adunat aproape 100 de fermieri care si-au adus tractoare si utilaje in vecinatatea punctului de trecere frontiera.

Acest protest se desfasoara in asemntiment cu colegii nostri din Agricultura, cu fermierii din Romania, pentru a arata ca suntem uniti. Pana astazi nu s-a manifestat nicio miscare de genul asta. Este un protest pasnic, nu deranjam circulatia. Tinand cont de ce s-a intamplat in ultimii ani, cu niste fluctuatii teribile de preturi, ma refer la produsele pe care le-am achizitionat in vederea realizarii productiei de anul acesta, fitosanitare si ingrasaminte. Din cauza afluxului de marfa care a intrat din Ucraina, o marfa care nu se compara, ca si calitate, cu ce producem noi, in special in privinta valorilor reziduale pe care le au la nivelul boabelor, ma refer la grau, porumb, care contin foarte multe substante pe care noi suntem conditionati de Uniunea Europeana sa nu le mai folosim, chiar modificate genetic. Toate au dus la pierderi teribile pentru fermierii romani.
Solutia la indemana noastra este sa ne unim si sa ne manifestam, pasnic deocamdata, si sa luam masuri cum au luat toate tarile din jurul nostru, care au opit o parte din marfurile ce vin din Ucraina. Solutia vine de la Guvern si de la Parlament, care sa ne reprezinte interesele la nivelul Parlamentului European„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ica Tarziu, agricultor.

Pentru dupa-amiaza sunt anuntate alte 3 proteste in Timis. Agricultorii vor bloca Autostrada A1, pe sensul de iesire, in trei puncte, la Giarmata, Remetea Mare si Topolovatu Mare.

UPDATE ora 11.30: Cititori opiniatimisoarei.ro ne-au trimis imagini si de la protestul organizat la Topolovatu Mare, pentru care le multumim.

UPDATE: Circulatia rutiera este blocata pe breteaua de coborare a Autostrazii, la iesirea din Giarmata, unde s-a format coloana, ca urmare a protestului. Situatii similare sunt la iesirile de pe autostrada, de la Remetea si Topolovatu Mare, la PTF Nadlac 1, pe DN7 si pe DN6 la Cenad.

***

Protestul este organizat de reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, formate din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania – ,,Forumul APPR”,

”Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamenteaza pe nevoia de stabilitate si predictibilitate a fiecarui fermier din Romania, pe dorinta noastra comuna de a continua sa ne desfasuram activitatea in conditii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi sustinuti si protejati in misiunea noastra de catre decidentii europeni si nationali. (…) Reamintim ca aceasta forma extrema de manifestare este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor romani in legatura cu solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agro-alimentar din tara noastra, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totala, incepand cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate marfurile din Ucraina, a exportat, in plan comercial, efectele razboiului in tarile limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni sa vanda sub cost odata cu fortarea ritmului fluxurilor de marfa. Aceasta masura nu a ajutat si nu ii va ajuta pe fermierii ucrainieni sa isi reia ciclul de productie in conditiile unei escaladari puternice a cheltuielilor cu inputurile, in schimb a perturbat extrem de puternic piata din Romania”, au transmis reprezentantii agricultorilor.

Organizatorii protestului dau asigurari ca manifestarea va fi una pasnica.

 

Exit mobile version